×

Domowa kostka rosołowa... musisz ją mieć!



Domowa kostka rosołowa... musisz ją mieć!

 Domowa zupa nie musi wiązać się z długim przygotowaniem bulionu warzywnego. Gotowanie będzie znacznie przyspieszone, gdy skorzystacie z domowej kostki rosołowej. Do jej przygotowania warto użyć aromatycznych ziół, świeżych warzyw i wedle upodobań esencjonalnych przypraw. Domowa kostka rosołowa jest prostą w przygyotowaniu bazą do zup, którą możesz zrobić w większej ilości, poporcjować, zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy potrzebujesz. Kostki rosołowe to bardzo popularny produkt. Niektórzy nie wyobrażają sobie zupy bez dodania do niej kupnych kostek rosołowych.
Zrezygnujcie zatem ze sklepowych kostek o kiepskim składzie, a w zamian przygotujcie domową kostkę rosołową w większej ilości. Smak domowej kostki rosołowej na pewno będzie różnił się nieco od sklepowych kostek, ze względu na to, że domową bazę do zupy przygotowujemy ze świeżych składników i nie dodajemy do niej żadnych polepszaczy.

Skład kupnej kostki rosołowej to: 
sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-RYBONUKLEOTYDY disodowe), olej palmowy, skrobia ziemniaczana, aromaty (z PSZENICĄ, SELEREM), całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cukier, tłuszcz drobiowy 2%, przyprawy, liść pietruszki, suszone warzywa 0,5% (cebula, marchew), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszone mięso z kury 0,1%, przeciwutleniacz (LECYTYNY).



  SKŁADNIKI:  

  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • por
  • 2 małe listki selera naciowego
  • 3 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżeczki soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oliwy




  WYKONANIE:  

Warzywa dokładnie umyć i obrać.

 


Następnie pokroić: marchewkę, seler i pietruszkę w kostkę do 2x2, seler naciowy i por w krążki i półkrążki, cebulę i czosnek w drobną kostkę a natkę posiekać drobno.



Pokrojone warzywa wrzucić do garnka o szerokim dnie, zalać wodą i dusić pod przykryciem pół godziny. 



Dodać przyprawy i dusić kolejne 5 minut. 



Zblendować, ale wcześniej wyciągnąć liście laurowe. 



Przełożyć do foremek lub do słoiczka i poczekać aż wystygnie. Niezależnie od tego, czy przygotujesz kostki mięsne czy warzywne kostki rosołowe własnej roboty, najlepiej przechowywać je w zamrażarce do 3 miesięcy, a w lodówce do miesiąca. Dzięki temu zachowają świeżość i będą gotowe do użycia w każdej chwili. Kostki w zamrażarce można przechowywać w standardowych pojemnikach na kostki lodu, które ułatwiają ich porcjowanie. Jeśli jednak preferujesz przechowywanie w lodówce, możesz przygotowaną pastę przełożyć do małych słoiczkach i przechowywać w lodówce w niezagotowanych słoiczkach bez pasteryzowania. 

 Z tej porcji wyszło mi tyle ile widać na zdjęciu poniżej, czyli 2 pojemniczki na kostki lodu i 4, 5 słoiczka po musztardzie "Kamis"a. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger