Jesienna zupa ziemniaczana
Jesienna zupa ziemniaczana
Nastała jesień, co doskonale widać to po naszym ogrodzie. Rośliny przebarwiają się, królują w nim kolory takie jak brunatny, brązowy, rudy, bordowy, pomarańczowy i inne. Noce są rześkie, żeby nie powiedzieć bardzo chłodne, więc w warzywniaku czas na wykopywanie warzyw. Zupa którą Wam proponuję potocznie nazywana jest kartoflanką. Jest niezwykle prosta do przygotowania, a do tego smaczna i sycąca. Możecie ją ugotować z mięsem lub bez.
SKŁADNIKI:
- 800 g ziemniaków
- 2 spore cebule (350g)
- 3 mniejsze marchewki (300 g)
- 1 średnia pietruszka (150 g)
- 1 litr wody lub bulionu (u mnie mięsnego na kostce karkowej)
- ok. 200g dowolnej kiełbasy toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 3 łyżki masła
- słodka śmietanka 30 %
- kostka rosołowa lub 1 duża łyżka DOMOWEJ KOSTKI ROSOŁOWEJ ze słoiczka
PRZEPIS NA DOMOWĄ KOSTKĘ ROSOŁOWĄ:
- natka pietruszki
- opcjonalnie szczypiorek
- listek laurowy, łyżka majeranku, płaska łyżka soli, po pół łyżeczki pieprzu i kurkumy
WYKONANIE:
Cebulę podsmażyć w garnku. Wlać 6 łyżek oleju roślinnego. Cebule obrać i posiekać w kostkę, dodać ją do garnka. Podsmażać dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika, do zeszklenia cebuli. Mieszać co jakiś czas, a w tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę korzeń pietruszki oraz marchewki.
Warzywa dodać je do zeszklonej cebuli.
Wlać 4 szklanki wody lub bulion i gotować przez 20 minut. Dodać też obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki a także listek laurowy, łyżkę majeranku, płaską łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
Zupę gotować pod przykryciem na trochę mniejszej niż średnia moc palnika przez kolejne 20 minut Po tym czas dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Gotuj 15 minut, zamieszaj i gotowe. Może ją zagęścić 1 łyżką mąki rozprowadzoną z 1 chochelką wywaru z zupy i 3 łyżkami słodkiej śmietanki 30%. Ja tego w ogóle nie robię i śmietankę dodaję tuż przed wyłączeniem zupy. przyprawić kurkumą. Gdy zupa ponownie się zagotuje można ją wyłączyć. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na końcu dodać natkę pietruszki i ewentualnie szczypiorek.
Wskazówka:
Zupę można wzbogacić kawałkiem parzonego boczku pokrojonego w kosteczkę.
Zupę można wzbogacić kawałkiem parzonego boczku pokrojonego w kosteczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz