×

Pigwa w syropie do herbatki




Pigwa w syropie do herbaty


Pigwa do herbaty to najlepszy dodatek do herbatki na chłodniejsze dni. Pigwa ma więcej witaminy C niż cytryna, dlatego nazywana jest polską cytrynąWzmacnia odporność i pysznie smakuje. Lekko kwaśne owoce pomagają w walce z przeziębieniem czy grypą, a właściwie przygotowane smakują wyśmienicie. Pigwa przygotowana w ten sposób jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Dodatkowo pigwa do herbatki jest to pyszny i zdrowy dodatek, który przyjemnie rozgrzeje w jesienne dni. Przekonajcie się i wypróbujcie najlepszy ten przepis.  



  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon


  WYKONANIE:  


Zebrane czy też kupione na ryneczku owoce pigwy umyć i osuszyć. 



Przekroić każdy owoc jak jabłko na 4 ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. 



Następnie pokroić w grubsze półplasterki. 



Owoce przesypywać do słoika na zmianę z cukrem warstwowo. Odstawić minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. 



Gdy pigwa puści sok przełożyć zawartość słoika do garnka i postawić na kuchenkę. 



Wlać wodę do 2/3 wysokości owoców. 


Wskazówka:

Można też dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłożyć korzenne przyprawy po równo do słoików). 


Gotować całość na małym ogniu przez ok. 15 minut. 



Gorącą pigwę razem z syropem przełożyć do czystych słoiczków i zakręcić. 



Odstawić słoiki do góry dnem do wystudzenia. Można je też zapasteryzować przez 15 minut. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!


Dlaczego warto jeść pigwę? 

Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych właściwości można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g).

Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.

Owoce pigwy zwiększają odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym. 


ETYKIETY DO DRUKU:

https://sielskagosia.blogspot.com/2024/09/pigwa-do-herbatki-etykiety-do-druku_15.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger