Jesienne cięcie winorośli
Winorośl należy do roślin, które źle reagują na cięcie wiosną, kiedy soki intensywnie krążą w tankach. Przycięcie pędów w tym czasie zwykle powoduje, że z trudno zabliźniających się wtedy ran po cięciach intensywnie wydobywa się sok („płacz roślin”), co wzrost i owocowanie roślin, a może prowadzić nawet do zamierania całego pnącza. Wszystko to powoduje, iż lepszym, bezpieczniejszym i zalecanym terminem cięcia pędów winorośli jest okres jesieni, by nie osłabiać roślin i odpowiednio przygotować je do spoczynku zimowego oraz silnego wzrostu w nowym sezonie.
Wiek winorośli a jej cięcie
Warto pamiętać, że choć idealnym terminem ciecia winorośli jest jesień, to wykonujemy je raczej w przypadku starszych roślin o długich, rozrośniętych już pędach. Jeśli sadzimy jesienią bardzo młode, delikatne sadzonki, to ich cięcie lepiej jednak przełożyć na kolejny sezon. W pierwszym sezonie po sadzeniu korzystniej jest pozwolić roślinie dobrze się ukorzenić, czyli zregenerować i rozbudować system korzeniowy. Ponadto, tak młodych sadzonek nie należy ciąć przed zimą, by ich nie osłabiać i nie narażać na przemarznięcie. Jeśli jest taka potrzeba, pierwsze cięcie korekcyjne takiej młodej sadzonki można wykonać kolejnej wiosny (do połowy marca) lub dopiero następnej jesieni.
Starsze, pielęgnowane na bieżąco winorośle, o rozbudowanych, dłuższych pędach, tnie się zwykle jesienią (październik/listopad – najlepiej po opadnięciu liści i przed mrozami). Zazwyczaj skraca się wówczas wszystkie długie pędy winorośli (łozy), a po cięciu, przed zimą, warto zawsze zabezpieczyć przyciętą winorośl, np. przez usypanie kopczyka z ziemi lub liści, albo osłonięcie słomą lub białą agrowłókniną. W przypadku gdy jesień jest ciepła, dodatkowe cięcie starszych okazów można wykonać później (w listopadzie czy nawet w grudniu), by usunąć pozostałe jeszcze zielone, niezdrewniałe pędy, które mogą przemarznąć.
3 metody jesiennego cięcia winorośli
Jesienne cięcie winorośli jest bardzo potrzebne, aby te intensywnie rosnące rośliny były dobrze przygotowane do wzrostu w nowym sezonie. Można wykonać je kilkoma technikami, w zależności od wieku czy siły wzrostu danej odmiany. Zwykle stosowane są 3 podstawowe metody jesiennego przycinania winorośli, które polegają na odpowiednim skróceniu pędów lub całkowitym usunięciu tych najstarszych.
Skracanie pędów na 2 „oczka” – polega na przycięciu tegorocznych (jednorocznych) pędów na wysokość do dwóch „oczek”, czyli widocznych na pędzie pąków, czego celem jest pobudzenie młodszych roślin do wypuszczenia kolejnych dwóch młodych, silnych pędów.
Skracanie pędów na kilka „oczek” (zwykle 5-10) – metoda polegająca na skróceniu długich, starszych pędów na wysokość od 5 do 10 oczek, po to by przerzedzić roślinę i stworzeniu przestrzeni dla pędów wybijających z pąków i obficiej owocujących w nowym sezonie.
Wycinanie pędów dwuletnich – sposób cięcia zalecany dla starych winorośli, polegający na usunięciu późną jesienią (po opadnięciu liści) wszystkich pędów dwuletnich, co przede wszystkim odmładza pnącze, poprawia jego kondycję i mocno pobudza do wytworzenia nowych pędów owoconośnych w kolejnym sezonie, a jednocześnie zwiększa plony owoców.
Jak ciąć pędy winorośli?
Prawidłowe cięcie pędów winorośli powinno być równe, gładkie i tak oraz w taki sposób, by powstała rana miała jak najmniejszą powierzchnię. Cięcie wykonuje się zawsze około 0,5-1 cm nad pąkiem oraz tak, aby sok z rany nie spływał w jego stronę. Większe rany po cięciu (o średnicy większej niż 2 cm) warto zabezpieczyć przed infekcjami i zasmarować, np. białą farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego.
Narzędzia i warunki do cięcia winorośli
Cięcia winorośli wykonamy bezpiecznie dla samych roślin, jeśli użyjemy do tego celu odpowiednich, ostrych i czystych narzędzi. Pozwoli to nie tylko łatwiej wykonać zabieg, ale też nie będzie niepotrzebnie miażdżyć czy uszkadzać ciętych pędów i narażać ich na infekcje. Podstawowe narzędzie do cięcia młodszych pędów winorośli to sekator ręczny, a do skracania starszych, grubszych pędów najlepsza będzie mała piła ręczna (lub mechaniczna). Na cięcie najlepiej wybrać bezdeszczowy, suchy i pogodny dzień, aby ograniczyć ryzyko infekcji.
* fragmenty tekstu pochodzą ze strony: https://muratordom.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz