Lody malinowe domowe
Lody malinowe domowe
- 500 g świeżych malin
- 1/3-1/2 szklanki cukru
- 200 g śmietanki 36% - małe opakowanie
- 3 łyżki cukru pudru
Na początku wstawić śmietankę do lodówki, aby się dobrze schłodziła. Maliny świeże przepłukać delikatnie pod zimną wodą i dobrze odcedzić na sitku.
Owoce umieścić w garnku razem z cukrem i gotować na małej mocy palnika mieszając co jakiś czas, aż całkiem się rozpadną a cukier rozpuści.
Odstawić do przestudzenia a następnie dobrze przecedzić przez drobne sitko lub przetrzeć przez gazę (ściereczkę) z pestek. Pestki wyrzucić.
Syrop po przestudzeniu odstawić do lodówki, by się schłodził. Wyjąć śmietankę z lodówki i umieścić w wysokim naczyniu. Na początku ubijać mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększać obroty.
Po 1-2 minutach dodawać po łyżce cukru pudru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Trwa to ok. 5 minut. Część obitej śmietanki dodać do miski z syropem malinowym. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Dodać resztę śmietanki i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.
Lody włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na ok. 4 godziny. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki odczekać kilka minut zanim zaczniesz nakładać lody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz