×

Lody malinowe domowe


Lody malinowe domowe


Cudowne, śmietankowe i aksamitne domowe lody malinowe. Potrzebujesz tylko 3 składniki, by je przygotować. Akurat trwa sezon na maliny, więc polecam ten prosty przepis który zapewni ochłodę w te upalne dni. Domowe lody malinowe, przygotowane na bazie świeżych malin, są dużo lepsze niż te zakupione w lokalnej lodziarni. Oczywiście, najlepiej jak podstawą będą świeżo zebrane maliny, jednak mogą być też te kupione w sklepie. Domowymi lodami można cieszyć się całe lato, wszak maliny mogą owocować aż do jesieni, a do tego jeszcze ten smakowity zapach... 

Maliny są prawdziwym skarbem natury. Bogate w witaminy C, E, a także antyoksydanty, takie jak kwercetyna i elagotaniny, maliny mogą pomagać w walce z wolnymi rodnikami i wspierać zdrowie serca. Ponadto, są doskonałym źródłem błonnika, który sprzyja zdrowiu układu pokarmowego i może przyczyniać się do utrzymania prawidłowej wagi.




 SKŁADNIKI:  

  • 500 g świeżych malin
  • 1/3-1/2 szklanki cukru
  • 200 g śmietanki 36% - małe opakowanie
  • 3 łyżki cukru pudru



 WYKONANIE:  

Na początku wstawić śmietankę do lodówki, aby się dobrze schłodziła. Maliny świeże przepłukać delikatnie pod zimną wodą i dobrze odcedzić na sitku. 



Owoce umieścić w garnku razem z cukrem i gotować na małej mocy palnika mieszając co jakiś czas, aż całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. 



Odstawić do przestudzenia a następnie dobrze przecedzić przez drobne sitko lub przetrzeć przez gazę (ściereczkę) z pestek. Pestki wyrzucić. 



Syrop po przestudzeniu odstawić do lodówki, by się schłodził. Wyjąć śmietankę z lodówki i umieścić w wysokim naczyniu. Na początku ubijać mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększać obroty. 



Po 1-2 minutach dodawać po łyżce cukru pudru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Trwa to ok. 5 minut. Część obitej śmietanki dodać do miski z syropem malinowym. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Dodać resztę śmietanki i delikatnie wymieszać. 



Masę przełożyć  do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 



Lody włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na ok. 4 godziny. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Wskazówka:
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki odczekać kilka minut zanim zaczniesz nakładać lody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger