Moja mieszanka warzywna na zimę do zamrożenia
Moja mieszanka warzywna na zimę mrożona
Jak co roku, wykopaliśmy niemal wszystkie warzywa z naszego "warzywniaka" i jak co roku przygotowaliśmy je do mrożenia. Podobnie jak wiele osób, które posiadają ogródki uważam, że mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich smaku, konsystencji, koloru i właściwości odżywczych przez długi czas. Lubię mieć kilka woreczków z warzywną zawartością w zanadrzu. Staną się świetną bazą wyśmienitego posiłku w sytuacjach, kiedy nie mamy zbyt wielu czasu na gotowanie. Dla mnie najważniejsze jest wtedy to, że nie trzeba już ich myć i obierać! Taka mieszanka nie wymaga rozmrażania – wystarczy wrzucić ją do wrzątku, na patelnię lub do gotującej się potrawy, np. zupy lub sosu i po chwili gotowania... gotowe!
Dlaczego warto mrozić warzywa na zimę?
Otóż, można korzystać z bogactwa sezonowych produktów w momencie, kiedy są najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i co tu dużo mówić najtańsze. Ominą nas częste wyprawy do sklepu, a w naszych zapasach zawsze będzie coś, z czego uda się wyczarować smaczny posiłek.
Jakie mrozić warzywa?
Należy wybierać tylko ładne okazy, bez przebarwień, wgnieceń czy śladów psucia. Za każdym razem trzeba je dokładnie przejrzeć. Do mrożenia nadają się: szpinak, jarmuż, brukselka, fasolka szparagowa, cukinia, zielony groszek, marchew, bób, brokuł, kalafior, kukurydza, papryka, pietruszka, por, seler korzeniowy razem z natką, lubczyk, natkę pietruszki i koperku. Należy unikać mrożenia: czosnku, cebuli, ogórków, bakłażanów i pomidorów. Zadbać o to, by warzywa przed mrożeniem mogły przeschnąć.
- korzenie marchewki
- korzenie pietruszki
- korzenie selerów
- por
- natka selera korzeniowego
- natka lubczyku
- natka koperku
- natka pietruszki
Następnie szykuję dowolne woreczki strunowe. Ja co roku korzystam z woreczków, z "Ikei" o o pojemności 1L, ale nadadzą się każde inne woreczki ze struną.
Do każdego woreczka wkładam mieszankę warzyw do 1/2 , ale częściej do 2/3 jego pojemności.
Potem bardzo dokładnie ściskam każdy woreczek wypychając powietrze i zaciskam strunę. Pustą część woreczka podwijam pod spód.
Wskazówka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz