Pigwa w syropie do herbatki
- 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
- 300 g cukru,
- ok. 1 l wody.
- opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon
Zebrane czy też kupione na ryneczku owoce pigwy umyć i osuszyć.
Przekroić każdy owoc jak jabłko na 4 ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie pokroić w grubsze półplasterki.
Owoce przesypywać do słoika na zmianę z cukrem warstwowo. Odstawić minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Gdy pigwa puści sok przełożyć zawartość słoika do garnka i postawić na kuchenkę.
Wlać wodę do 2/3 wysokości owoców.
Wskazówka:
Można też dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłożyć korzenne przyprawy po równo do słoików).
Gotować całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Gorącą pigwę razem z syropem przełożyć do czystych słoiczków i zakręcić.
Odstawić słoiki do góry dnem do wystudzenia. Można je też zapasteryzować przez 15 minut. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!
Dlaczego warto jeść pigwę?
Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych właściwości można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g).
Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.
Owoce pigwy zwiększają odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym.
ETYKIETY DO DRUKU:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/09/pigwa-do-herbatki-etykiety-do-druku_15.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz