×

Pierogi z serem... moje wspomnienie rodzinnego domu


Pierogi z serem


Jakie są te pierogi? Uwielbiane przez małych i dużych, tradycyjne, przepyszne i najlepsze! Pierogi na słodko z białym serem oraz kwaśną śmietaną, niemal takie sam jakie mama robiła w moim rodzinnym domu. 

Nasz kraj słynie z pierogów, to nasz specjał narodowy. Większość osób uważa jednak, że ulepienie pierogów wymaga specjalnych zdolności, które posiadają jedynie nasze mamy i babcie. Uważają, że robi się je długo i że wręcz ciężko je wykonać. A mimo to warto, są przecież tak pyszne! 



  CIASTO NA PIEROGI:  

  • 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g wody, ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
  • sól, do gotowania pierogów

  FARSZ:  

  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub ½ opakowania cukru waniliowego


 DO PODANIA:  

  • gęsta śmietana 12%


 WYKONANIE:  

CIASTO NA PIEROGI: W dzisiejszych czasach, kiedy w wokół mamy tyle dostępnych sprzętów, zrobienie ciasta na pierogi to drobnostka. Wystarczy do naczynia miksującego np. robota planetarnego czy termomixa wsypać mąkę, dodać oliwę,  wodę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być delikatnie lepkie. Wyjąć je z naczynia miksującego i uformować kulę. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i wykroić szklanką kółka (Ø ok. 6 cm). 



Ciasto można podsypać mąką żeby się nie przyklejało do wałka. Na środku każdego kółka nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie zlepić brzegi pierogów. W garnku na kuchence zagotować wodę z dodatkiem soli, partiami wkładać przygotowane pierogi. Pierogi gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzić. 


  WYKONANIE:  

PRZYGOTOWANIE FARSZU: Do miski wrzucić twaróg, żółtko i cukier waniliowy a następnie wymieszać je ze sobą dokładnie do uzyskania względnie jednolitej masy.



LEPIENIE PIEROGÓW – To proste!: Do lepienia pierogów możemy użyć specjalnych przyrządów, jednak równie dobrze sprawdzą się tradycyjne metody. Kółeczko z ciasta lekko naciągnąć w każdą stronę. 



Małą łyżeczką na środek nałożyć farsz, a następnie złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi, na końcu można przycisnąć widelcem (ja tego nie robię).



Pierogi podawać na ciepło polane śmietaną i ewentualnie posypane dodatkowo cukrem. Można też polać je stopionym masłem i posypać aromatycznym cynamonem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger