×

Ciasto serowo-jabłkowe z kruszonką


Ciasto serowo-jabłkowe z kruszonką


 Wilgotne ciasto serowe z jabłkami w cynamonie. Pyszne i całkiem proste w wykonaniu. Polecam!


  CIASTO:  

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 120 g masła (temp. pokojowa)
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

  MASA SEROWA:  

  • 500 g mielonego sera białego (może być z wiaderka lub homogenizowany waniliowy)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



  JABŁKA:  

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka (dałam 1 czubatą łyżeczkę) cynamonu

  KRUSZONKA:  

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego



  WYKONANIE:  

Najpierw należy przygotować kruszonkę, rozcierając ze sobą jej składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.




Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, a następnie resztę składników. Powstałe ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm). 




Ogrzane do temperatury pokojowej składniki masy serowej zmiksować ze sobą.




 Jabłka odcedzić z soku i wyłożyć na ciasto, następnie zalać masą serową. 





Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i podpiec 10-15 minut. Gdy masa serowa lekko się zetnie, posypać kruszonką i piec kolejne 30-35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger