Ciasto serowo-jabłkowe z kruszonką
Ciasto serowo-jabłkowe z kruszonką
Wilgotne ciasto serowe z jabłkami w cynamonie. Pyszne i całkiem proste w wykonaniu. Polecam!
CIASTO:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 120 g masła (temp. pokojowa)
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 500 g mielonego sera białego (może być z wiaderka lub homogenizowany waniliowy)
- 1/2 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
JABŁKA:
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 1 łyżka (dałam 1 czubatą łyżeczkę) cynamonu
KRUSZONKA:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
Najpierw należy przygotować kruszonkę, rozcierając ze sobą jej składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.
Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, a następnie resztę składników. Powstałe ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm).
Ogrzane do temperatury pokojowej składniki masy serowej zmiksować ze sobą.
Jabłka odcedzić z soku i wyłożyć na ciasto, następnie zalać masą serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i podpiec 10-15 minut. Gdy masa serowa lekko się zetnie, posypać kruszonką i piec kolejne 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz