Surówka z młodej kapusty pekińskiej, ogórków i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki
Kapusta pekińska, jak dla mnie to warzywo idealne do surówek. Jednak łagodne, słodkawe liście kapusty pekińskiej potrzebują "podkręcenia smaku". Na szczęście można połączyć ją z wieloma warzywami i pasuje do niej wiele składników. Ja tym razem dodałam świeży chrupki ogórek oraz czerwoną paprykę. Z dodatkiem majonezu wyszła naprawdę pyszna. Taka surówka pasuje do każdego dania.
- 1 główka młodej kapusty pekińskiej
- 1 większy ogórek szklarniowy
- 1 pęczek koperku
- niecałą czerwoną paprykę
- 1 łyżeczkę soli kuchennej
- 1 mała cebula
- 4-6 łyżek majonezu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sok z cytryny
Warzywa umyć. Kapustę pekińska przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 2-3 części a następnie w wąskie paseczki. Paprykę pokroić w małą kostkę, a ogórka cienkie ćwierć talarki. Można też dodać małą cebulę pokrojoną w piórka (ja nie daję). Koperek pokroić drobno i razem z warzywami przełożyć do miski. Surówkę doprawić przyprawami, sokiem z cytryny oraz połączyć z majonezem.
PRZEPIS DO DRUKU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz