×

Surówka z młodej kapusty pekińskiej, ogórków i papryki


Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki


Kapusta pekińska, jak dla mnie to warzywo idealne do surówek. Jednak łagodne, słodkawe liście kapusty pekińskiej potrzebują "podkręcenia smaku". Na szczęście można połączyć ją z wieloma warzywami i pasuje do niej wiele składników. Ja tym razem dodałam świeży chrupki ogórek oraz czerwoną paprykę. Z dodatkiem majonezu wyszła naprawdę pyszna. Taka surówka pasuje do każdego dania.




  SKŁADNIKI:  

  • 1 główka młodej kapusty pekińskiej
  • 1 większy ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek koperku
  • niecałą czerwoną paprykę
  • 1 łyżeczkę soli kuchennej
  • 1 mała cebula
  • 4-6 łyżek majonezu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sok z cytryny



  WYKONANIE:  

Warzywa umyć. Kapustę pekińska przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 2-3 części a następnie w wąskie paseczki. Paprykę pokroić w małą kostkę, a ogórka cienkie ćwierć talarki. Można też dodać małą cebulę pokrojoną w piórka (ja nie daję). Koperek pokroić drobno i razem z warzywami przełożyć do miski. Surówkę doprawić przyprawami, sokiem z cytryny oraz połączyć z majonezem.



PRZEPIS DO DRUKU:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger