×

Aromatyczny sos włoski - na surowo!


Aromatyczny sos włoski  - na surowo!


Myślałam, że ten sos będzie bardzo delikatny i mało konkretny w smaku. Jakże się myliłam, ponieważ dzięki czosnkowi i przyprawom jest naprawdę bardzo aromatyczny i smakuje wyśmienicie. Wystarczy tylko kilka podstawowych produktów i już mamy surowy sos w mgnieniu oka! Jego zaletą jest to, że pasuje do półmisków z wędlinami, przystawek, pieczywa i makaronu oraz to, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut.





  SKŁADNIKI:  

  • słoiczek koncentratu 200g + 12-15 pomidorków koktajlowych 
  • cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 dymki
  • pęczek bazylii
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki oliwy extra vergine




  WYKONANIE:  

Do miski dodać koncentrat pomidorowy, a pomidorki koktajlowe pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pomidorów. Cebulę i dymkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Bazylię i tymianek posiekać drobno, a liść laurowy rozkruszyć w dłoniach, dodać do sosu. 





Wlać oliwę z oliwek extra vergine i całość doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.


 

Sos zblendować blenderem, aby miał w miarę gładką konsystencję i odstawić na około 30 minut. Dzięki temu sól wydobędzie soki z pomidorków koktajlowych, a zioła i olej nadadzą mu smaku. 




Wskazówka:
Świeży, surowy sos pomidorowy można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3 do 4 dni. Na wierzch sosu pomidorowego należy dodać cienką warstwę oliwy z oliwek extra vergine , a następnie dobrze zamknąć słoik przed przechowywaniem w lodówce. Oliwa z oliwek uszczelni pomidory – dodatkową warstwę ochronną. Pozostawić pozostały sos do powrotu do temperatury pokojowej przed podaniem. 

Wskazówka 2:

Aby zamrozić sos, przelać go bez gotowania do bezpiecznych dla zamrażarki torebek lub pojemników. Dobrze się zamraża przez 2 miesiące. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger