Sos Tysiąca Wysp
Sos Tysiąca Wysp
Nazwa sosu pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę znanej aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn*. Sos tysiąca wysp idealnie pasuje niemal do wszystkiego: do smażonych i grillowanych mięs, szaszłyków, hot-dogów, wędlin, ryb, pieczonych ziemniaków, frytek, krokietów, nuggetsów, kanapek itp. Ja pierwszy raz użyłam go tutaj:
SKŁADNIKI:
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- cukier do smaku
- sól do smaku
- mała papryczka chilli (można dodać szczyptę chilli lub pieprzu)
Jeśli chodzi o ketchup to miałam akurat tylko łagodny w swojej lodówce. Na szczęście w mojej spiżarce zawsze znajdzie się pikantny ketchup z papryki, więc go też dodałam do sosu.
Przepis na niego znajdziesz tutaj:
WYKONANIE:
W miseczce dokładnie mieszam majonez z ketchupem, octem winnym i cukrem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sos jest gotowy kiedy konsystencja stanie się jednolita.
Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, frytek itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz