Greckie souvlaki (szaszłyki) z kurczaka
Greckie souvlaki (szaszłyki) z kurczaka
- 1 kg piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- sok z jednej cytryny
- sól
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na kawałki (ok. 2 cm x 3 cm). Przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z sokiem z cytryny i oregano.
Mięso włożyć do miski z marynatą i natrzeć mięso.
Wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewać po kilka kawałków mięsa (ok. 2/3 długości patyczka).
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć 1 arkuszem folii aluminiowej, na którym poukładać szaszłyki. Przykryć drugim arkuszem folii o takim samym rozmiarze co poprzedni i zawinąć ciasno brzegi. W te sposób mięsko będzie się dusić a nie piec.
Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej.
Piec przez 30 minut bez termoobiegu (góra-dół). Szaszłyki wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzu.
Podawać z sosem tzatziki, przepis na niego znajdziecie tutaj:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/12/sos-tzatziki-grecki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz