×

Greckie souvlaki (szaszłyki) z kurczaka



 Greckie souvlaki (szaszłyki) z kurczaka


Souvlaki to inaczej szaszłyki, które pochodzą ze słonecznej Grecji. Zrobiłam je pierwszy raz i od razu przypadły do gustu moim domownikom. Są świetnym pomysłem na rodzinny obiad w greckim stylu. Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa, szczególnie kiedy podawana jest z sosem tzatziki. Zresztą Grecy podają je specjalnie z sosem, ponieważ bez niego mięso jest troszkę suche. A żeby było jeszcze bardziej grecko, szaszłyki można podać z sałatką grecką. Wtedy chociaż przez chwilę przeniesiemy się nad Morze Śródziemne do greckiej tawerny.





  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • sok z jednej cytryny
  • sól

  WYKONANIE:  


Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na kawałki (ok. 2 cm x 3 cm). Przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z sokiem z cytryny i oregano.



 Mięso włożyć do miski z marynatą i natrzeć mięso. 



Wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewać po kilka kawałków mięsa (ok. 2/3 długości patyczka). 



Dużą blachę z piekarnika wyłożyć 1 arkuszem folii aluminiowej, na którym poukładać szaszłyki. Przykryć drugim arkuszem folii o takim samym rozmiarze co poprzedni i zawinąć ciasno brzegi. W te sposób mięsko będzie się dusić a nie piec. 

Wskazówka!
Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej.



 

Piec przez 30 minut bez termoobiegu (góra-dół). Szaszłyki wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzu. 



Podawać z sosem tzatziki, przepis na niego znajdziecie tutaj:

https://sielskagosia.blogspot.com/2024/12/sos-tzatziki-grecki.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger