Biała Dama - ciasto bez pieczenia
Biała Dama
Chociaż na dworze śniegu brak to u nas dzisiaj na stole "zimowe" ciasto BIAŁA DAMA. To prosty i smaczny deser, który obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. W jego skład wchodzą produkty, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Przepis na ciasto Biała Dama jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego każdy bez większego problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem. Ciasto sprawdzi się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale również na co dzień do kawki... i to nie tylko w zimowe dni.
- 36 herbatników maślanych
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego (u mnie powidła śliwkowe)
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
Na spód formy o wymiarach 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników.
Herbatniki posmarować połową dżemu truskawkowego. Na dżem truskawkowy wyłożyć porcję masy śmietankowej i przykryć warstwą herbatników.
Herbatniki posmarować dżemem porzeczkowym
i wyłożyć kolejną porcję kremu. Krem przykryć herbatnikami i wyłożyć pozostały dżem truskawkowy. Na dżem wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz