Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Wszelkie przystawki z użyciem ciasta francuskiego to strzał w 10, kiedy niespodziewani goście są w drodze. Tym razem polecam pyszne i chrupiące ślimaczki z nadzieniem z fety, tartej mozzarelli oraz szpinaku. Są niemal błyskawiczne w przygotowaniu i smakują zawsze i każdemu.
Ślimaczki możesz też przygotować z innym nadzieniem, np. z serem i szynką. Przepis na nie znajdziecie tutaj:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/02/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-serem.html
- 2 ciasta francuskie
- 250 g mrożonego szpinaku siekanego lub 250 g świeżego
- 1 jajko
- 1 serek feta
- 100 g tartego sera mozzarella
- pęczek posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, szczypta chili
Czosnek posiekać w drobną kosteczkę albo przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i niezbyt drobno posiekany świeży szpinak (mrożonego nie trzeba kroić). Smażyć ok. 2-3 minuty aż całkowicie zmięknie.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na desce (jeśli nie jest cienko rozwałkowane, należy to zrobić).
Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Całe ciasto posypać rozkruszoną fetą, startym serem, posiekanym szczypiorkiem a następnie rozłożyć małymi porcjami szpinak.
Całość doprawić przyprawami.
Zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ją na około 20 plastrów.
Ułożyć na przygotowanej blaszce z papierem i delikatnie poprawić ich kształt na bardziej okrągły.
Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez ok. 30 minut. Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz