×

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką


Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką


Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka przekąska imprezowa. To także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale na zimno też są pyszne. 


  SKŁADNIKI:  
  • 1 ciasto francuskie
  • 2 łyżki sosu czosnkowego, np. z tego przepisu:
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/sos-czosnkowy-mariusza.html
  • ser żółty
  • 5-6 plasterków szynki np. drobiowej
  • 1 mała papryczka pepperoni
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (niekoniecznie)
  • oregano

  WYKONANIE:  

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (piec góra-dół). Ciasto francuskie rozwinąć z folii. Posmarować je sosem czosnkowym (ominąć brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Posypać oregano (nie żałować go!)




Rozłożyć równomiernie plastry szynki, posypać żółtym serem: startym lub rozdrobnionym w dowolnym naczyniu miksującym, np. tak jak u mnie w termomixie), posypać posiekaną drobniutko papryczką pepperoni, a także kukurydzą (niekoniecznie - ja nie dodałam). 





Rolować szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalić końce.  Zwinięty rulonik pokroić na ok 12-14 równych części.  




Ułożyć równomiernie na blaszce i włożyć do piekarnika na 15-20 minut (piec aż będą ładnie rumiane). 




Podawać ciepłe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger