Sernik z mlekiem skondensowanym - tylko 4 składniki
Sernik z mlekiem skondensowanym
- tylko 4 składniki
Dzisiaj polecam przepis na serniczek, który jest niemal idealny. Do jego wykonania potrzeba tylko 4 składniki i kwadratową lub okrągłą blaszkę. Bardzo ładnie wyrasta i nie opada. Ponadto jest kremowy, puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. Jest też prosty w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, ciężko się mu oprzeć, aby nie spróbować go zaraz po wyjęciu z piekarnika.
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 5 jajek M
- 2 budynie waniliowe (2×40 g)
- 1 mleko zagęszczone słodzone (puszka 530 g)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Potrzebujemy blaszkę kwadratową o wym. 26×26 lub tortownicę o średnicy 26 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, który powinien być na spodzie i na bokach (wystarczy lekko wysmarować formę masłem lub margaryną, a papier się do niej przykleja). Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Sernik pieczemy na środkowym poziomie (góra-dół, bez termoobiegu). Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w mniejszej misce. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do większej wkładamy cały ser, żółtka, wlewamy mleko skondensowane i dodajemy 2 waniliowe budynie (proszek).
Wszystko miksujemy do połączenia się składników.
Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy łyżką lub ręczną trzepaczką.
Masę przekładamy do przygotowanej formy.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy jeszcze sernika.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz