×

Sernik z mlekiem skondensowanym - tylko 4 składniki


Sernik z mlekiem skondensowanym

- tylko 4 składniki


Dzisiaj polecam przepis na serniczek, który jest niemal idealny. Do jego wykonania potrzeba tylko 4 składniki i kwadratową lub okrągłą blaszkę. Bardzo ładnie wyrasta i nie opada. Ponadto jest kremowy, puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. Jest też prosty w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, ciężko się mu oprzeć, aby nie spróbować go zaraz po wyjęciu z piekarnika. 




  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 5 jajek M
  • 2 budynie waniliowe (2×40 g)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone (puszka 530 g)
  • cukier puder do oprószenia ciasta



  WYKONANIE:  

Potrzebujemy blaszkę kwadratową o wym. 26×26 lub tortownicę o średnicy 26 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, który powinien być na spodzie i na bokach (wystarczy lekko wysmarować formę masłem lub margaryną, a papier się do niej przykleja). Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Sernik pieczemy na środkowym poziomie (góra-dół, bez termoobiegu). Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w mniejszej misce. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 



Do większej wkładamy cały ser, żółtka, wlewamy mleko skondensowane i dodajemy 2 waniliowe budynie (proszek). 



Wszystko miksujemy do połączenia się składników. 



Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy łyżką lub ręczną trzepaczką. 



Masę przekładamy do przygotowanej formy. 



Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy jeszcze sernika.



Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger