Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli i jabłka... zna ją chyba każdy
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli i jabłka... zna ją chyba każdy
Tę popularną polską sałatkę zna chyba każdy, tym bardziej że jest istną bombą witaminową i niezastąpionym dodatkiem do obiadów.
W moim rodzinnym domu tata zawsze przygotowywał różnorakie surówki na bazie kapusty kiszonej. Lubiła je cała nasza rodzina, w moim domu jest podobnie.
Ta pyszna surówka pasuje niemal do wszystkiego: do gulaszów, kotletów, pieczeni, ryb czy pyz.
SKŁADNIKI:
- 300 g kapusty kiszonej (u mnie z marchewką)
- 1 cebula
- 2 słodkie jabłka
- 2 średnie marchewki
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki oliwy
- natka zielonej pietruszki
WYKONANIE:
Kiszoną kapustę odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku i posiekać ją dość drobno (ja miałam kapustę z marchewką, ale i tak dodałam do niej jeszcze jedną).
Marchew i jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce: marchewkę na małych oczkach a jabłka na dużych.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Do salaterki przełożyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, polać oliwą i dokładnie wymieszać.
Możecie też dodać drobno posiekaną natkę pietruszki... jeśli lubicie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz