×

Biała Dama - ciasto bez pieczenia


Biała Dama 


Chociaż na dworze śniegu brak to u nas dzisiaj na stole "zimowe" ciasto BIAŁA DAMA. To prosty i smaczny deser, który obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. W jego skład wchodzą produkty, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Przepis na ciasto Biała Dama jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego każdy bez większego problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem. Ciasto sprawdzi się nie tylko  na wyjątkowe okazje, ale również na co dzień do kawki... i to nie tylko w zimowe dni.



  SKŁADNIKI:  

  • 36 herbatników maślanych
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego (u mnie powidła śliwkowe)
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe



  WYKONANIE:  

Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. 



Na spód formy o wymiarach 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników. 



Herbatniki posmarować połową dżemu truskawkowego. Na dżem truskawkowy wyłożyć porcję masy śmietankowej  i przykryć warstwą herbatników. 



Herbatniki posmarować dżemem porzeczkowym



 i wyłożyć kolejną porcję kremu. Krem przykryć herbatnikami i wyłożyć pozostały dżem truskawkowy. Na dżem wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. 



Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger