Kotlety mielone "na bogato"
- 1 kg mielonego mięsa
- 1 duża czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 7-10 pieczarek
- 3 jajka
- 5 ząbków czosnku
- ulubione przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
- olej do smażenia
- szczypiorek z cebulką
- natka pietruszki (ewentualnie koperek)
Papryki i pieczarki umyć oraz oczyścić. Cebulę obrać. Wszystko pokroić w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek drobno posiekać. Ja swoją natkę pietruszki wydobyłam spod śniegu, który zalegał w ogrodzie.
Do dużej miski włożyć mięso mielone, pieczarki, papryki i cebulę oraz wsypać natkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z jajkami dodać do miski.
Wsypać ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, majeranek i czerwoną słodką paprykę. My mamy swoją ulubioną gotową mieszankę, która świetnie się nam sprawdza i co najważniejsze potrawy z jej użyciem wszystkim smakują. Kupuję ją tutaj:
https://zielnachata.pl/pl/p/Przyprawa-do-Miesa-Mielonego-/373
Całość dokładnie wymieszać. Dłońmi maczany w wodzie formować kotlety ok. 5-6 cm średnicy. Układamy na desce i delikatnie troszkę spłaszczamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz