×

Omlet budyniowy... lekki jak chmurka


Omlet budyniowy... lekki jak chmurka


Mam dla Was propozycję na omlet... bez mąki. 
Tak, tak to przepis dla wszystkich, zarówno tych dbających o figurę jak i dla lubiących śniadania na słodko. Przygotowanie jego jest bardzo proste i co najważniejsze, wychodzi za każdym razem. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników oraz chwilkę pracy i już mamy niskokaloryczne danie smakujące, które smakuje jak pyszny deser.
Omlety z dodatkiem mąki są zwykle dość ciężkie i kaloryczne. A wystarczy tylko mąkę zamienić na proszek budyniowy a nasz omlet stanie się lekki i bardzo puszysty, a przy tym naprawdę smaczny. 


  SKŁADNIKI:  

  • 2  jajka
  • 2 łyżki mleka
  • czubata łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wskazówka: 
 Jeśli chcecie, aby omlet był jeszcze słodszy, wykorzystaj budyń czekoladowy. Budyń wybierz z cukrem lub bez, według własnych preferencji smakowych. Zawsze do swojego omleta możesz dodać kapkę miodu

  • szczypta soli
  • odrobina miodu do posłodzenia (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia

  DODATKOWO:  

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka konfitury
  • ulubione owoce



  WYKONANIE:  

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem i budyniem i ewentualnie dosłodzić kapką miodu. Ja osobiście nie dodaję miodu, ponieważ jem go z konfiturą, która dla mnie jest wystarczająco słodka. 



Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.



 Pianę dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. 



Wlać masę jajeczno-budyniową na niewielką ilość mocno rozgrzanego oleju i od razu zmniejszyć moc palnika na średnią.



 Smażyć przez kilka minut powoli pod przykryciem, po czym ostrożnie przewrócić go na drugą stronę. Najłatwiej będzie zrobić to, zsuwając go na talerz, który potem przykryć patelnią i energicznie odwrócić do góry nogami. 



Dopiec z drugiej strony też pod przykryciem. Gdy placek będzie już puszysty i rumiany, zdjąć go z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się tu jogurt naturalny, konfitura lub świeże owoce.

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger