Pikantny kurczak z warzywami
Pikantny kurczak z warzywami
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 większe marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 papryka
- kilka różyczek brokuły
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka miodu
W miseczce wymieszać ketchup z sosem sojowym, pieprzem i miodem. Mięso pokroić w cienkie paski, wrzucić do marynaty, i odstawić na kilka minut.
Paprykę, marchew i pietruszkę pokroić w cienkie paski a cebulę w piórka. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić warzywa, smażyć je kilka minut. Pamiętajcie, że olej musi być mocno rozgrzany, wówczas warzywa nie stracą swojego koloru i będą chrupkie. Na drugiej patelni z rozgrzać olej i wrzucić zamarynowanego kurczaka. Smażyć ok. 3 minut lub do czasu jak mięso będzie miękki się usmaży.
Następnie przełożyć do niego podsmażone warzywa i ok. pół szklanki. Dusić aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą al dente.
W osobnym garnku ugotować różyczki brokuł, ale tylko chwilę, aby był al dente. Kiedy warzywa na patelni będą ugotowane, ale wciąż chrupkie. dodać do niego brokuł.
Delikatnie wymieszać i podawać z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz