×

Pikantny kurczak z warzywami


Pikantny kurczak z warzywami


Pikantny kurczak z warzywami to szybkie i zdrowe danie z patelni. Swoim wyglądem przypomina nieco chińszczyznę, choć nią nie jest bo łączy smak pikantny ze słodkim. Danie to doskonale sprawdzi się jako obiad i jako kolacja.  Dzięki odpowiednim przyprawom i technice smażenia, kurczak pozostaje soczysty, a warzywa zachowują swoją chrupkość. Całość przygotujesz w mniej niż 30-40 minut. Przygotowałam je na kolację i ku mojej uciesze smakowało wszystkim domownikom i zaproszonym gościom.

Gdybyście zaś chcieli skorzystać z mojego przepisu na prostą "polską" chińszczyznę to
znajdziecie go tutaj: 






  SKŁADNIKI:  

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 większe marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 papryka
  • kilka różyczek brokuły
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

  MARYNATA:  

  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka miodu



  MARYNATA:  

W miseczce wymieszać ketchup z sosem sojowym, pieprzem i miodem. Mięso pokroić w cienkie paski, wrzucić do marynaty, i odstawić na kilka minut. 



Paprykę, marchew i pietruszkę pokroić w cienkie paski a cebulę w piórka. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.



Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić warzywa, smażyć je kilka minut. Pamiętajcie, że olej musi być mocno rozgrzany, wówczas warzywa nie stracą swojego koloru i będą chrupkie. Na drugiej patelni z rozgrzać olej i wrzucić zamarynowanego kurczaka. Smażyć ok. 3 minut lub do czasu jak mięso będzie miękki się usmaży.



Następnie przełożyć do niego podsmażone warzywa i ok. pół szklanki. Dusić aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą al dente.



W osobnym garnku ugotować różyczki brokuł, ale tylko chwilę, aby był al dente. Kiedy warzywa na patelni będą ugotowane, ale wciąż chrupkie. dodać do niego brokuł. 


 

Delikatnie wymieszać i podawać z ryżem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger