×

Kotlety z piersi z kurczaka w miodowej marynacie


Kotlety z piersi z kurczaka w miodowej marynacie 


Filet z piersi kurczaka jadamy bardzo często, ponieważ nie dość, że robi się je prosto i szybko, to jeszcze lubią je niemal wszyscy. Sekretem moich kotletów jest pyszna marynata, dzięki której smakują rewelacyjnie. Zapewniam, że miodowe kotlety przypadną Wam do gustu, np. podane na bułeczce w towarzystwie świeżych warzyw albo jako wyborny składnik niejednej sałatki. My najchętniej jadamy je z ziemniaczkami posypanymi posiekanym drobno koperkiem oraz buraczkami. To danie na pewno przypadnie Wam do gustu. Smacznego!



  SKŁADNIKI:  

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki dowolnej przyprawy do kurczaka ( ja zazwyczaj stosuję moją ulubioną przyprawę  "Kurczaka po polsku" z firmy "Aura Pol", którą zamawiam w internecie, albo kupuję na straganach




Wskazówka:
Ilość dodanych przypraw jest tak naprawdę orientacyjna - wyjściowa. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji oraz od ilości wykorzystywanych piersi z kurczaka. W naszym domu nie szczędzimy przypraw, ponieważ lubimy kiedy nasze dania są dobrze "dosmaczone" 😉

  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oregano
  • 5 łyżek oliwy

  DODATKOWO:  

  • koperek do obsypania ziemniaczków


  WYKONANIE:  

Przyrządzenie piersi w miodowej marynacie należy zacząć od odpowiedniego ich pokrojenia, jak to zrobić czytajcie poniżej:

Krojenie piersi z kurczaka na kotlety przez doświadczonych kucharzy
Jeśli macie podwójną pierś kurczaka, trzeba najpierw przekroić ją w miejscu, gdzie łączą się dwie jej części. Następnie, połóżcie jedną dłoń na pojedynczym kawałku mięsa, a drugą ręką - przetnijcie go na płaskie filety. Jeśli pierś kurczaka jest duża, można ją przekroić nawet na trzy sznycelki (kotleciki). Delikatne mięso z piersi kurczaka, w przeciwieństwie do schabu nie wymaga obijania go tłuczkiem. Kluczowe jest krojenie w poprzek włókien, co pozwala na uzyskanie delikatnych, soczystych kawałków. Zawsze należy używać ostrych noży kuchennych, ponieważ tępe narzędzie nie tylko utrudni pracę, ale również może uszkodzić strukturę mięsa, prowadząc do jego rozwarstwienia. Krojąc pierś z kurczaka, należy również zwrócić uwagę na grubość plasterków – powinny mieć podobną wielkość, gdyż ułatwi to ich równomierne gotowanie bądź smażenie.




Kiedy kotlety są pokrojone, czas na marynatę. Do większej miseczki wlać płynny miód i wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Każdy sznycel posmarować z obu stron marynatą, skropić olejem i ułożyć w misce, którą wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz., aby mięsko przeszło miodowym smakiem. 




Po tym czasie rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć na nim kotlety z obu stron na piękny złoty kolor. W trakcie smażenia polać kotlety nadmiarem marynaty, która pozostała w miseczce. 




Usmażone sznycle przełożyć do garnka i zalać całym olejem oraz marynatą, które zostały na patelni. Poddusić pod przykryciem dosłownie kilka minutek, dzięki temu kotlety będą miękkie i soczyste. Gotowe!




PRZEPIS DO DRUKU:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger