Pulpeciki wieprzowe we włoskim sosie pomidorowym
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym
Każdy dom i rodzina ma pewnie swoje ulubione wykonanie i przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Ja od niedawna najchętniej sięgam po ten pełen smaku i aromatu przepis, który swoją konsystencją przypomina ten pochodzący z Włoch. Z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Pachnące bazylią i oregano pulpeciki robi się dość szybko i chociaż lista składników do ich wykonania może wydawać się długa, to jednak są to produkty, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Te "włoskie" pulpeciki skąpane w pomidorowym sosie wspaniale nadadzą się do makaronu, ziemniaczków, a nawet ryżu czy kaszy. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 średnie cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- 250-300 ml wody
- 1 puszka krojonych pomidorów Pelati
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- pęczek natki pietruszki
- parę liści bazylii
WYKONANIE:
Mięso wrzucić do miski, dodać do niego kaszę manną, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, posiekane drobniutko ząbki czosnku i jajka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie z mięsa formować małe pulpeciki, takie wielkości ciut większej od orzecha włoskiego.
Wskazówka:
Jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżajcie ręce zimną wodą przy formowaniu każdego pulpecika.
Jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżajcie ręce zimną wodą przy formowaniu każdego pulpecika.
Następnie na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić na nią posiekaną w drobną kostkę drugą cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia a pod koniec dosypać paprykę. Smażyć razem około 15 sekund, po czym wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy rozmieszany w 250-200 ml, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, oregano, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać.
Wskazówka:
Uważajcie z doprawianiem potrawy oregano, bo chociaż jest bardzo aromatyczne i nadaje daniom niesamowitego włoskiego smaku, to jednak dodanie go w zbyt dużej ilości spowoduje ze potrawa będzie najzwyczajniej w świecie gorzka
Uważajcie z doprawianiem potrawy oregano, bo chociaż jest bardzo aromatyczne i nadaje daniom niesamowitego włoskiego smaku, to jednak dodanie go w zbyt dużej ilości spowoduje ze potrawa będzie najzwyczajniej w świecie gorzka
Sos gotować ok. 10 minut, po czym nieco go zmiksować blederem.
Następnie pulpeciki powkładać na patelnię, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut na średniej mocy palnika.
Od czasu do czasu delikatnie zamieszać, uważając aby nie uszkodzić pulpecików.
Wskazówka:
Jeżeli okaże się, że sos wyszedł za gęsty, dolać trochę wody.
Gotowe pulpeciki można podawać z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, kaszą, ryżem czy tak jak u mnie... z makaronem pełnoziarnistym penne. Gotowe danie udekorować listkami świeżej bazylii.
PRZEPIS DO DRUKU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz