×

Pulpeciki wieprzowe we włoskim sosie pomidorowym



Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym


Każdy dom i rodzina ma pewnie swoje ulubione wykonanie i przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Ja od niedawna najchętniej sięgam po ten pełen smaku i aromatu przepis, który swoją konsystencją przypomina ten pochodzący z Włoch. Z jego  przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Pachnące bazylią i oregano pulpeciki robi się dość szybko i chociaż lista składników do ich wykonania może wydawać się długa, to jednak są to produkty, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Te "włoskie" pulpeciki skąpane w pomidorowym sosie wspaniale nadadzą się do makaronu, ziemniaczków, a nawet ryżu czy kaszy. Smacznego!




  SKŁADNIKI:  

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • 250-300 ml wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów Pelati
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz  
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • parę liści bazylii



  WYKONANIE:  

Mięso wrzucić do miski, dodać do niego kaszę manną, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, posiekane drobniutko ząbki czosnku i jajka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 




Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie z mięsa formować małe pulpeciki, takie wielkości ciut większej od orzecha włoskiego.

Wskazówka:
 Jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżajcie ręce zimną wodą przy formowaniu każdego pulpecika.




Następnie na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić na nią posiekaną w drobną kostkę drugą cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia a pod koniec dosypać paprykę. Smażyć razem około 15 sekund, po czym wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy rozmieszany w 250-200 ml, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, oregano, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać. 




Wskazówka:
Uważajcie z doprawianiem potrawy oregano, bo chociaż jest bardzo aromatyczne i nadaje daniom niesamowitego włoskiego smaku, to jednak dodanie go w zbyt dużej ilości spowoduje ze potrawa będzie najzwyczajniej w świecie gorzka





Sos gotować ok. 10 minut, po czym nieco go zmiksować blederem.




Następnie pulpeciki powkładać na  patelnię, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut na średniej mocy palnika. 




Od czasu do czasu delikatnie zamieszać, uważając aby nie uszkodzić pulpecików. 

Wskazówka:
Jeżeli okaże się, że sos wyszedł za gęsty, dolać trochę wody. 




Gotowe pulpeciki można podawać z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, kaszą, ryżem czy tak jak u mnie... z makaronem pełnoziarnistym penne. Gotowe danie udekorować listkami świeżej bazylii.





PRZEPIS DO DRUKU:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger