×

Klopsiki po cygańsku



Klopsiki po cygańsku


Maleńkie klopsiki w gęstym sosie z duszonej cebuli, pieczarek, papryki i przypraw. Pyszne, syte danie jednogarnkowe. Klopsiki po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy po prostu na obiad. Bardzo dobrze smakują odgrzewane na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni. A z czym je podawać? Z ziemniakami, kaszą, makaronem a nawet chlebem. Smacznego!





  KLOPSIKI:  

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula (starta)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia


  SOS:  

  • 1 duża cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200 g pieczarek
  • 400g puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania



  WYKONANIE:  

Zacząć od przygotowania klopsików: do miski włożyć mięso mielone mięso, wbić jajko, dodać startą lub pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wsypać bułkę bułkę tartą oraz sól i pieprz. 



Ja dodatkowo przyprawiłam klopsiki moją ulubioną i wielokrotnie sprawdzoną przyprawą do mięsa mielonego. Kupuję ją na różnego rodzaju targach lub zamawiam ze strony:

https://zielnachata.pl/pl/p/Przyprawa-do-Miesa-Mielonego-/372

Następnie wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować małe kulki. 



Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć na talerz.




Przygotować sos: na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki pokrojone w plasterki, a jeśli pieczarki są duże (tak jak u mnie) to pokroić je w półplasterki. 



Smażyć aż warzywa zmiękną. 



Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz. Wymieszać wszystko i zagotować.



Do sosu włożyć obsmażone klopsiki. Przykryć patelnię i dusić całość na małym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas delikatnie przemieszać. 



Gotowe danie posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki:

1. Zamiast smażyć klopsiki można upiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

2. Jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne danie to wystarczy, że dodasz więcej ostrej papryki lub odrobinę chili

3. Klopsiki najlepiej smakują świeże, ale można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić.

4. Aby klopsiki były soczyste, nie przesadzaj z ilością bułki tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka lub wody.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger