Klopsiki po cygańsku
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula (starta)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do mięsa mielonego
- olej do smażenia
- 1 duża cebula (pokrojona w piórka)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 200 g pieczarek
- 400g puszka pomidorów w puszce
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania
Zacząć od przygotowania klopsików: do miski włożyć mięso mielone mięso, wbić jajko, dodać startą lub pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wsypać bułkę bułkę tartą oraz sól i pieprz.
Ja dodatkowo przyprawiłam klopsiki moją ulubioną i wielokrotnie sprawdzoną przyprawą do mięsa mielonego. Kupuję ją na różnego rodzaju targach lub zamawiam ze strony:
https://zielnachata.pl/pl/p/Przyprawa-do-Miesa-Mielonego-/372
Następnie wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować małe kulki.
Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć na talerz.
Przygotować sos: na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki pokrojone w plasterki, a jeśli pieczarki są duże (tak jak u mnie) to pokroić je w półplasterki.
Smażyć aż warzywa zmiękną.
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz. Wymieszać wszystko i zagotować.
Do sosu włożyć obsmażone klopsiki. Przykryć patelnię i dusić całość na małym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas delikatnie przemieszać.
Gotowe danie posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
1. Zamiast smażyć klopsiki można upiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne danie to wystarczy, że dodasz więcej ostrej papryki lub odrobinę chili
3. Klopsiki najlepiej smakują świeże, ale można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić.
4. Aby klopsiki były soczyste, nie przesadzaj z ilością bułki tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka lub wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz