Likier pistacjowy
Likier pistacjowy
Ten wspaniały, zielony i wiosenny likier przygotujesz z zaledwie 10-15 minut!
Taki likier to idealny aperitif ale nie tylko. Możesz dodać go do deserów, np.: polać lody albo dodać do kawy z mlekiem (macchiato). Likier pistacjowy o kremowej konsystencji jest odmianą zielonego likieru z Sycylii. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
- 200g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 400g cukru
- 500g mleka
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 0,75 L spirytusu rektyfikowanego 96% (u mnie bimberek)
WYKONANIE:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, zmielić bardzo drobno, ma powstać proszek.
Pistacje zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać cukier, mleko i śmietanę, podgrzewać 10 min. Dodać spirytus (u mnie bimberek), wymieszać. Zawartość naczynia miksującego przelać przez sito o drobnych oczkach do miski. Następnie likier przelać do wyparzonych, szklanych butelek. Likier pistacjowy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.
Wskazówka:
Ilość alkoholu tak naprawdę zależy od tego jak mocny lubimy alkohol.
Ilość alkoholu tak naprawdę zależy od tego jak mocny lubimy alkohol.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz