Nadziewane kieszonki z mozarellą i pesto z bazylii
Nadziewane kieszonki z mozzarellą i pesto z bazylii
Piersi są bardzo szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Można je podać z czym tylko chcemy. Nam tak bardzo zasmakowały, że zjedliśmy je bez dodatków.
SKŁADNIKI:
- 3 piersi z kurczaka
- 100g gotowego dowolnego pesto z bazylii ze słoiczka
- 2 pomidory
- 1 kulka białej mozzarelli
MARYNATA:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na pół tworząc tzw. "serca", pozostawiając jedną stronę nierozciętą, co pozwoli na utworzenie kieszonki. Mięso lekko rozbić tłuczkiem.
Następnie posypać solą i pieprzem. Na jednej połówce piersi rozsmarować łyżeczkę pesto z bazylii.
Na nie położyć plastry mozzarelli oraz pomidora.
Zamknąć kieszonki i spiąć je wykałaczkami, aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Przygotować marynatę, łącząc olej, słodką paprykę oraz przyprawę do kurczaka.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, na nim położyć kieszonki z piersi. Dokładnie posmarować marynatą wierzch każdej kieszonki. Wykorzystać całą jaką została zrobiona.
Naczynie wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż mięso zrobi się zarumienione.
Wskazówka:
Nie przejmujcie się, widząc, że nadzienie mimo spięcia wykałaczkami wypłynie. Takie jest prawo mozzarelli i wodnistego pomidora. Jednak smak upieczonych piersi wynagrodzi wszystko.
Korzystajcie z przepisu, bo kieszonki są po prostu przepyszne! Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz