×

Nadziewane kieszonki z mozarellą i pesto z bazylii




Nadziewane kieszonki z mozzarellą i pesto z bazylii 

Piersi są bardzo szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Można je podać z czym tylko chcemy. Nam tak bardzo zasmakowały, że zjedliśmy je bez dodatków.






  SKŁADNIKI:  

  • 3 piersi z kurczaka
  • 100g gotowego dowolnego pesto z bazylii ze słoiczka
  • 2 pomidory
  • 1 kulka białej mozzarelli 

  MARYNATA:  

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2  łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz




  WYKONANIE:  

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na pół tworząc tzw. "serca", pozostawiając jedną stronę nierozciętą, co pozwoli na utworzenie kieszonki. Mięso lekko rozbić tłuczkiem.




Następnie posypać solą i pieprzem. Na jednej połówce piersi rozsmarować łyżeczkę pesto z bazylii. 




Na nie położyć plastry mozzarelli oraz pomidora. 





Zamknąć kieszonki i spiąć je wykałaczkami, aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Przygotować marynatę, łącząc olej, słodką paprykę oraz przyprawę do kurczaka. 




Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, na nim położyć kieszonki z piersi. Dokładnie posmarować marynatą wierzch każdej kieszonki. Wykorzystać całą jaką została zrobiona.




Naczynie wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż mięso zrobi się zarumienione. 




Wskazówka:
Nie przejmujcie się, widząc, że nadzienie mimo spięcia wykałaczkami wypłynie. Takie jest prawo mozzarelli i wodnistego pomidora. Jednak smak upieczonych piersi wynagrodzi wszystko. 

Korzystajcie z przepisu, bo kieszonki są po prostu przepyszne! Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger