×

Dlaczego świdosliwa jest zdrowsza niż borówka amerykańska?



Dlaczego świdośliwa jest zdrowsza niż borówka amerykańska?

Co roku czekam aż zakwitną... świdośliwy moje "koronkowe" piękności. Są krzewami o wielkich walorach zdobniczych, z pięknymi biało owłosionymi pędami i kwiatami w kolorze białym z lekkim odcieniem różu. Kwiaty zbierają się w zwisające grona i jest ich całe mnóstwo, falują delikatnie na wietrze niczym koronka.




Świdośliwa to krzew dorastający od 4-5 m wysokości. Owoce świdośliwy są bardzo słodkie, przypominają w smaku owoce borówki amerykańskiej. 

Powszechnie uznaje się, że owoce świdośliwy są zdrowsze niż owoce borówki amerykańskiej, ale dlaczego?

Otóż, owoce świdośliwy są bogate w substancje mineralne, witaminy z grupy B, magnez i potas i mają słodki smak przypominający borówki amerykańskie. W 100 g mrożonych owoców świdośliwy znajdziemy około 7 razy więcej wapnia i żelaza niż w owocach borówki amerykańskiej, a także 4 razy więcej białka i potasu, co czyni je bardziej wartościowymi pod względem odżywczym.





Owoce dojrzewają w końcówce czerwca, nabierając niebiesko-czarnego odcienia. Roślina owocuje obficie na pędach ubiegłorocznych i dwuletnich, co pozwala na zbieranie jagód już w 3-4 roku uprawy.

Drzewko rodzynkowe lub gołębia góra

Suszone owoce świdośliwy przypominają rodzynki, co skłoniło niektórych do nazywania tej rośliny drzewkiem rodzynkowym lub gołębią jagodą. Krzew świdośliwy jest również bardzo ozdobny jesienią, gdy liście nabierają pięknych pomarańczowo-czerwonych barw. Dorosła roślina może osiągnąć wysokość 4-5 m.

Wymagania glebowe: świdośliwa jest rośliną mało wymagającą pod względem glebowym i radzi sobie na większości typów gleb, jednak nie toleruje gleb o zbyt dużej wilgotności, takich jak gleby podmokłe.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger