Wielkanocne babeczki chałwowe
Wielkanocne babeczki chałwowe
Ten przepis chodził za mną już od dłuższego czasu. Znalazłam go kiedyś przypadkiem w internecie i czekałam na odpowiedni moment, aby je zrobić. Osobiście bardzo lubię chałwę więc na samą myśl o babeczkach z ich udziałem cieknie mi ślinka. Wielkanocne babeczki chałwowe to idealna propozycja na małe wypieki świąteczne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Można je udekorować w dowolny sposób: polewą czekoladowa, lukrem lub tak jak ja, oprószyć cukrem pudrem.
Do wykonania babeczek niezbędne są specjalne foremki. Jeśli ich nie posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej).
- 100g mąki pszennej
- 100g chałwy
- 65ml oleju
- 60g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do oprószenia babeczek
- papilotki
- pikery świąteczne do wbijania w babeczki
ADNIKI na 10-12 sztuk:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać drobny cukier, miksować przez kilka minut. Do masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować.
Foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości. Ja zrobiłam babeczki z podwójnej porcji, więc ciasta w foremkach wyszło mi troszkę więcej niż 2/3 i przez to babeczki wyrosły bardzo duże.
Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i delikatnie wytrząsnąć z foremek, ostudzić.
Z podanych składników można przygotować 8 sztuk (z podwójnej porcji wyszło mi 12 dużych sztuk).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz