×

Wielkanocne babeczki chałwowe


Wielkanocne babeczki chałwowe


Ten przepis chodził za mną już od dłuższego czasu. Znalazłam go kiedyś przypadkiem w internecie i czekałam na odpowiedni moment, aby je zrobić. Osobiście bardzo lubię chałwę więc na samą myśl o babeczkach z ich udziałem cieknie mi ślinka. Wielkanocne babeczki chałwowe to idealna propozycja na małe wypieki świąteczne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Można je udekorować w dowolny sposób: polewą czekoladowa, lukrem lub tak jak ja, oprószyć cukrem pudrem.


Wskazówka:
Do wykonania babeczek niezbędne są specjalne foremki. Jeśli ich nie posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej).



  SKŁADNIKI na 8 sztuk:  

  • 100g mąki pszennej
  • 100g chałwy
  • 65ml oleju
  • 60g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do oprószenia babeczek


  DODTKOWO:  

  • papilotki
  • pikery świąteczne do wbijania w babeczki


ADNIKI na 10-12 sztuk:  

  WYKONANIE:  

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać drobny cukier, miksować przez kilka minut. Do masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować. 



Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować. 



Foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości. Ja zrobiłam babeczki z podwójnej porcji, więc ciasta w foremkach wyszło mi troszkę więcej niż 2/3 i przez to babeczki wyrosły bardzo duże.



Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 



Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i delikatnie wytrząsnąć z foremek, ostudzić.


 

Ostudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem lub inaczej udekorować, np. powbijać tematyczne pikery, może takie które możecie sami wykonać. Pliki do ich wydruku znajdziecie w poniższym linku. Plik wystarczy zapisać na swoim komputerze, otworzyć i wydrukować:


Babeczki przechowywać pod przykryciem. Do wykonania babeczek niezbędne są specjalne foremki. Jeśli ich nie posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej).
Z podanych składników można przygotować 8 sztuk (z podwójnej porcji wyszło mi 12 dużych sztuk).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger