Zupa rzodkiewkowa
Zupa rzodkiewkowa
Zupa z rzodkiewek to niespotykane danie, które z pewnością warto spróbować. Rzodkiewka posiada właściwości upiększające oraz wspomagające koncentrację. Zupa jest lekka, zdrowa i szybka do wykonania. Idealna na wiosenny obiad, tym bardziej że już wkrótce rozpocznie się sezon na nowalijki. Do jej przygotowania wykorzystujemy całe rzodkiewki, dzięki czemu nic się nie marnuje.
SKŁADNIKI:
- 2L bulionu - ja dałam kostki rosołowe zamrożone z lodówki, które sama zrobiłam, przepis na nie znajdziecie tutaj:
- 1/2 szkl. śmietany
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 20 rzodkiewek
- liście rzodkiewek
- 3 kiełbaski, np. śląskie
- sól, pieprz
- szczypiorek
SKŁADNIKI:
Kiełbaski ugotować w wodzie razem z kostkami bulionu.
Wyjąć je i odłożyć na bok. Do tej samej wody wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
Gotować aż warzywa będą miękkie. Rzodkiewki pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle.
Liście rzodkiewek umyć, osuszyć i posiekać w paski, dodać do rzodkiewek na patelni i jeszcze dosłownie chwilkę podsmażyć.
Wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku.
Zupę zaciągnąć śmietaną i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Na koniec do zupy włożyć pokrojone dowolnie kiełbaski, ja przekroiłam je na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz