×

Zupa rzodkiewkowa


Zupa rzodkiewkowa

Zupa z rzodkiewek to niespotykane danie, które z pewnością warto spróbować. Rzodkiewka posiada właściwości upiększające oraz wspomagające koncentrację. Zupa jest lekka, zdrowa i szybka do wykonania. Idealna na wiosenny obiad, tym bardziej że już wkrótce rozpocznie się sezon na nowalijki. Do jej przygotowania wykorzystujemy całe rzodkiewki, dzięki czemu nic się nie marnuje. 



  SKŁADNIKI:  

  • 2L bulionu - ja dałam kostki rosołowe zamrożone z lodówki, które sama zrobiłam, przepis na nie znajdziecie tutaj:


  •  1/2 szkl. śmietany
  •  5  ziemniaków
  •  2 marchewki
  •  20 rzodkiewek
  • liście rzodkiewek
  •  3 kiełbaski, np. śląskie
  • sól, pieprz
  • szczypiorek




  SKŁADNIKI:  

Kiełbaski ugotować w wodzie razem z kostkami bulionu.




Wyjąć je i odłożyć na bok. Do tej samej wody wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. 




Gotować aż warzywa będą miękkie. Rzodkiewki pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle. 




Liście rzodkiewek umyć, osuszyć i posiekać w paski, dodać do rzodkiewek na patelni i jeszcze dosłownie chwilkę podsmażyć. 




Wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku. 




Zupę zaciągnąć śmietaną i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. 




Na koniec do zupy włożyć pokrojone dowolnie kiełbaski, ja przekroiłam je na pół. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger