×

Żurek chrzanowy na wędzonym żeberku



Żurek chrzanowy na wędzonym żeberku

Aromatyczny żurek z dodatkiem wędzonego  żeberka, jajek na twardo, białej i podwędzanej kiełbaski oraz chrzanu to propozycja na święta wielkanocne, która może zastąpić tradycyjny żurek. Jednak ta rozgrzewająca i smaczna zupa może być serwowana nie tylko z okazji świąt, ale na co dzień. Jest pyszną propozycją z dodatkiem chrzanu, którego dodanie do zupy pozwoli Ci posmakować żurek w nieco innej odsłonie. Smacznego!





 SKŁADNIKI:  

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 2-3 litry bulionu
  • 5 surowych białych kiełbasek
  • 1 duża podwędzana kiełbaska
  • 5-6 jajek
  • sól, pieprz
  • mały słoiczek chrzanu
  • 2 opakowania żurku w proszku
  • majeranek opcjonalnie
  • śmietana 18% opcjonalnie



 WYKONANIE:  

W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. 



Wlać gorący bulion, dodać wędzone żeberka lub wędzone kości wieprzowe i gotować do miękkości. 



Pod koniec gotowania dodać surową kiełbasę (w całości i ugotować. 



Wyjąć i odstawić. W między czasie w osobnym garnku ugotować jajka na twardo i rozprowadzić żurek w proszku w wodzie według proporcji opisanej na opakowaniu, tak aby nie było grudek, wlać do zupy. Wymieszać. Żurek z żeberkiem doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, dodać cały słoiczek chrzanu i po zagotowaniu odstawić z ognia. 



Kiełbaskę białą i podwędzaną pokroić na półćwiartki lub drobniej na ćwierć ćwiartki. Obrać ugotowane jajka i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy.



Wskazówka:
Zupę można zaprawić śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy) i doprawić majerankiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger