Żurek chrzanowy na wędzonym żeberku
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
- 2-3 litry bulionu
- 5 surowych białych kiełbasek
- 1 duża podwędzana kiełbaska
- 5-6 jajek
- sól, pieprz
- mały słoiczek chrzanu
- 2 opakowania żurku w proszku
- majeranek opcjonalnie
- śmietana 18% opcjonalnie
W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Wlać gorący bulion, dodać wędzone żeberka lub wędzone kości wieprzowe i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać surową kiełbasę (w całości i ugotować.
Wyjąć i odstawić. W między czasie w osobnym garnku ugotować jajka na twardo i rozprowadzić żurek w proszku w wodzie według proporcji opisanej na opakowaniu, tak aby nie było grudek, wlać do zupy. Wymieszać. Żurek z żeberkiem doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, dodać cały słoiczek chrzanu i po zagotowaniu odstawić z ognia.
Kiełbaskę białą i podwędzaną pokroić na półćwiartki lub drobniej na ćwierć ćwiartki. Obrać ugotowane jajka i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy.
Zupę można zaprawić śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy) i doprawić majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz