Dip rzodkiewkowy
Dip rzodkiewkowy
Dip z rzodkiewki to miła odmiana dla popularnego sosu czosnkowego lub sosu tzatziki. Wykorzystałam do niego popularne i ogólnodostępne warzywo jakim jest rzodkiewka. Dip jest lekko pikantny, wiec fajnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Ja podałam go razem z kotletami drobiowymi. To połączenie było tak pyszne, że mój mąż nie mógł się najeść. Dip najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ podobnie jak ogórek po jakimś czasie rzodkiewka puści wodę. Polecam!
W przepisie wykorzystuję warzywa z mojego ogródeczka i cieszę nimi przez cały okres ich wzrostu. Rzodkiewkę wysiewam w sezonie kilkukrotnie natomiast szczypiorek mam wieloletni, bo to tzw. siedmiolatka. W tym roku z powodu operacji kręgosłupa cała praca w ogrodzie spadła na mojego męża i syna, ale oczywiście... pod moje dyktando he he😉
W przepisie wykorzystuję warzywa z mojego ogródeczka i cieszę nimi przez cały okres ich wzrostu. Rzodkiewkę wysiewam w sezonie kilkukrotnie natomiast szczypiorek mam wieloletni, bo to tzw. siedmiolatka. W tym roku z powodu operacji kręgosłupa cała praca w ogrodzie spadła na mojego męża i syna, ale oczywiście... pod moje dyktando he he😉
SKŁADNIKI:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia
- opcjonalnie dowolna przyprawa tzatziki
WYKONANIE:
Przygotowanie dipu zacząć od starcia rzodkiewek na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek drobno posiekać. Oba warzywa umieścić w misce. Do nich przecisnąć przez praskę ząbki czosnku.
Następnie dodać jogurt i wlać sok z cytryny.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Wskazówka:
Opcjonalnie dip można dodatkowo przyprawić dowolną przyprawą tzatziki, jednak nie jest to konieczne. Ja czasami dodaję 1 łyżkę mojej ulubionej przyprawy tzatziki, którą zazwyczaj kupuję na bazarkach albo w internecie. Znajdziecie ją tutaj:
https://zielnachata.pl/pl/p/Przyprawa-Tzatzyki-/383
Wierzch dipu skropić oliwą z oliwek, dowolnie udekorować i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz