Filety z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem
Danie niczym z dobrej niemieckiej czy hiszpańskiej restauracji. W tych właśnie krajach spożywa się ich najwięcej. Danie jest lekkie, pięknie wygląda na talerzu a w dodatku pyszne i co najważniejsze proste w przygotowaniu. Wszystko zapiekane w jednym naczyniu, w piekarniku. Co ciekawe, danie to można przygotować wcześniej, czyli ułożyć składniki w żaroodpornej formie według przepisu i zapiec przed samym podaniem, np. kiedy przyjdą zaplanowani goście.
Jedzmy szparagi, bo to sezonowy rarytas. Zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witaminy (C, A, E, K, foliany), minerały (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor) i błonnik. Są również niskokaloryczne, a więc idealne dla trzymających linię😉
- 600 g filetów z kurczaka (1 duża podwójna pierś)
- 5 ząbkówi czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, parmeńskiej)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ok. pół pęczka zielonych szparagów
- bazylia do dekoracji
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Połączone piersi przekroić na 2 pojedyncze. Oczyścić z błonek i kostek. Ułożyć na desce i przeciąć je wzdłuż tak, aby z każdego fileta powstały 2 płaskie sznycle. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym o wymiarach minimum 20x30 cm. Oprószyć solą, ale nie za dużo, ponieważ zazwyczaj suszona szynka jest słona. Doprawić też świeżo zmielonym pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i posypać suszonym oregano.
Polać mniej więcej 1-2 łyżkami oliwy extra vergine.
Mięso przykryć plasterkami suszonej szynki.
Posypać przekrojonymi na pół pomidorkami.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, nie więcej bo piersi będą wysuszone.
Szparagi umyć, odłamać (odciąć) twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Następnie polać ok. 1-2 łyżkami roztopionego masła. Zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Na minutę przed końcem posypać parmezanem. Udekorować bazylią i podawać.
Podawać dowolnie, np.: z makaronem, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami i koperkiem. Prawdziwa uczta!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz