×

Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem... pychota!


Kremowy makaron ze szparagami 
i boczkiem...pychota!


Szparagi... te kruche, delikatne warzywa to nie tylko symbol wiosny, ale jedno z najbardziej wartościowych warzyw sezonowych. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, K oraz kwas foliowy. Zawierają również przeciwutleniacze, które wspomagają pracę układu odpornościowego i mają działanie przeciwzapalne. A do tego – są po prostu pyszne! Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem to bardzo prosty, a zarazem wyjątkowo smakowity przepis. Moi domownicy byli nim wprost zachwyceni. Polecam!



  SKŁADNIKI:  
  • pęczek zielonych szparagów 500g
  • 2-3  kiełbaski np. śląskie
  • 120g boczku
  • 1 duża cebula
  • Śmietanka 30 %  250ml
  • Makaron spaghetti 250g
  • Sól, pieprz
  • Świeży tymianek do posypania i dekoracji (opcjonalnie)




  WYKONANIE  

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 



Boczek i kiełbaskę pokroić w małą kosteczkę i lekko podsmażyć na suchej patelni, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i wrzucić z powrotem na patelnię. 



Cebulę obrać i pokroić w półćwiartki, dodać do boczku i kiełbaski. Szparagi umyć, obłamać twarde końcówki i pokroić skośnie na mniejsze ok. 2 cm kawałki, włożyć na patelnię. 



Całość smażyć ok. 5 min. Wlać śmietankę i trochę wody z gotującego się makaronu. 



Sos podgrzewać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany, odcedzony makaron, wymieszać i gotowe. 

Wskazówka!
Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty należy dodać nieco wody, w której gotował się makaron.



Danie można udekorować gałązkami świeżego tymianku albo posiekać go drobniutko i posypać makaron na talerzu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger