Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem... pychota!
Szparagi... te kruche, delikatne warzywa to nie tylko symbol wiosny, ale jedno z najbardziej wartościowych warzyw sezonowych. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, K oraz kwas foliowy. Zawierają również przeciwutleniacze, które wspomagają pracę układu odpornościowego i mają działanie przeciwzapalne. A do tego – są po prostu pyszne! Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem to bardzo prosty, a zarazem wyjątkowo smakowity przepis. Moi domownicy byli nim wprost zachwyceni. Polecam!
- pęczek zielonych szparagów 500g
- 2-3 kiełbaski np. śląskie
- 120g boczku
- 1 duża cebula
- Śmietanka 30 % 250ml
- Makaron spaghetti 250g
- Sól, pieprz
- Świeży tymianek do posypania i dekoracji (opcjonalnie)
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczek i kiełbaskę pokroić w małą kosteczkę i lekko podsmażyć na suchej patelni, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i wrzucić z powrotem na patelnię.
Cebulę obrać i pokroić w półćwiartki, dodać do boczku i kiełbaski. Szparagi umyć, obłamać twarde końcówki i pokroić skośnie na mniejsze ok. 2 cm kawałki, włożyć na patelnię.
Całość smażyć ok. 5 min. Wlać śmietankę i trochę wody z gotującego się makaronu.
Sos podgrzewać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany, odcedzony makaron, wymieszać i gotowe.
Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty należy dodać nieco wody, w której gotował się makaron.
Danie można udekorować gałązkami świeżego tymianku albo posiekać go drobniutko i posypać makaron na talerzu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz