Lemoniada arbuzowa
Lemoniada z arbuza jest również doskonałą bazą do imprezowych drinków. Jest idealna na przyjęcia w ogrodzie podczas gorących dni, polecam!
- ok. 1,5 kg arbuza (ważony przed obraniem)
- 3/4 szklanki (ok. 3 cytryn) soku z cytryny (można też zamienić jedną cytrynę na 2 limonki)
- 100 g cukru
- 500 ml wody
- kostki lodu
- listki mięty lub melisy
- plasterki limonki
Do lemoniady najlepiej kupić arbuza bezpestkowego, aby nie trzeba było wydłubywać ręcznie pestek. Obecnie trwa sezon na arbuzy i w naszych sklepach najłatwiej jest dostać tradycyjnego czerwonego arbuza z ciemnymi pestkami, więc użyłam właśnie tego.
Można też sięgnąć po arbuza żółtego, chociaż te nie są zazwyczaj tak słodkie jak czerwone.
Z arbuza odkroić skórę, wydłubać większe pestki a miąższ pokroić na małe kawałki.
Arbuza wrzucić do blendera i wlać sok wyciśnięty z cytryny ( ja użyłam dodatkowo limonki).
Wsypać 100 gramów drobnego cukru (ja dałam mniej, ponieważ nie lubimy zbyt słodkiej). Zamiast cukru można użyć miodu lub syropu klonowego (ok. 4 łyżki).
Arbuza wraz z dodatkami zmiksować na gładko, ale nie za długo, a następnie przecedzić całość przez grube sitko, aby pozbyć się resztek pestek.
Do lemoniady dolać ok. 500 ml zimnej wody.
Całość wymieszać i sprawdzić smak. Jeśli jest za słodka lub za gęsta dolać trochę wody, a jeśli za mało słodka - dosłodzić. Lemoniadę z arbuza rozlać do szklanek. Do każdej dodać po kilka kostek lodu, udekorować listkami mięty lub melisy i plasterkami limonki.
Jeśli chcemy, aby nasza lemoniada była klarowna, to zanim dolejemy wodę trzeba ją przecedzić przez bardzo gęste sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz