×

Sałatka z zielonych warzyw, rzodkiewek i słodkiego winegretu... przepyszna!


Sałatka z zielonych warzyw, rzodkiewek i słodkiego winegretu... przepyszna!


Początek czerwca to czas, w którym sezonowo królują zielone warzywa liściaste. W swoim ogrodzie mam ich całkiem sporo, dlatego to właśnie z nich przygotowałam tę szybką, wiosenną sałatkę, która podana razem z miodowym winegretem smakuje wprost... przepysznie. Podałam ją do obiadu, ale sałatka ta świetnie sprawdzi jako samodzielne danie, np. śniadanie, kolacja, czy przystawka. Warzywa do sałatki kupicie niemal wszędzie: na bazarku, w warzywniaku albo po prostu w markecie. Jednak kluczem sałatki jest niesamowity miodowy sos. Nie każdy z nas lubi "zielone", ale właśnie dzięki niemu naprawdę można je pokochać. A zatem, nie wahajcie się, róbcie sałatkę i zajadajcie... smacznego! 



  SKŁADNIKI:  
  • mix dowolnych sałat (u mnie mała główka sałaty, listki szczawiu krwistego oraz szpinaku, rukoli oraz botwinki)
  • szczypiorek 
  • koperek 
  • kilka rzodkiewek




  SOS WINEGRET:  
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny (zamiast soku można użyć octu winnego lub balsamicznego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa z oliwek




  WYKONANIE:  

Warzywa umyć i odcisnąć za pomocą wirówki do suszenia lub na papierowym ręczniku.
Sałatę porwać palcami na mniejsze części i wrzucić do miski. Dodać listki młodego szpinaku i botwinki. Wsypać rukolę. 






Rzodkiewki pokroić cienko nożem lub zetrzeć na tarce, a szczypiorek oraz koperek drobno posiekać i wszystko wrzucić do miski z pozostałymi warzywami.





Przygotować sos winegret: do szklanki przecisnąć przez praskę ząbki czosnku (można go też drobniutko posiekać), przyprawić solą i utrzeć łyżeczką. Dodać musztardę i dolać sok z cytryny (zamiast soku można użyć octu winnego lub balsamicznego), wymieszać. Posłodzić miodem. Cały czas mieszając dolać oliwę z oliwek. Sos spróbować, powinien mieć słodko-kwaśny smak z odrobiną słonej nuty. Sosem polać sałatę. 

Wskazówka:
W razie potrzeby zwiększyć ilość sosu w zależności od ilości warzyw. Oceńcie sami, czy jest taka potrzeba.
 




Sałatkę dokładnie wymieszać. Pozostawić "do przegryzienia się". 
Podawać dowolnie: do obiadu, jako śniadanie czy kolację lub po prostu jako przystawkę.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger