×

Kompot wiśniowy na zimę


Kompot z wiśni na zimę



Kompot z wiśni to smak lata. W tym roku drzewa uginają się pod ciężarem tych owoców. Kończy się sezon na truskawki, a więc czas na wiśnie. Czy warto zamknąć je w słoikach? Otóż warto, kompot z wiśni ma swój niepowtarzalny cierpki smak z odrobiną słodyczy. To właśnie sprawia, że napój nie potęguje pragnienia. Nie należy go jednak dosładzać zbyt dużą ilością cukru, ponieważ wtedy nie będzie już tak zdrowy i orzeźwiający. 






Czy kompot z wiśni jest zdrowy?
W tych czerwonych kulkach znajdują się witaminy A i C, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki nim poprawisz także kondycję swojej skóry. Bogactwo antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób. Te owoce działają także przeciwzapalnie, co pozytywnie wpływa między innymi na kondycję mięśni i stawów. Są również bogate w błonnik, więc korzystnie działają na proces trawienny.


  SKŁADNIKI na 1 słoik 900ml:  

  • 3/4 słoika wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • ciepła woda do 1-2 cm od pokrywki słoika


  WYKONANIE:  

Wiśnie przebrać, umyć, osuszyć. Wydrylować wiśnie ręcznie lub w maszynce. Nałożyć owoce do wyparzonych litrowych słoików, do 2/3 wysokości, 



dodać 5 łyżek cukru na każdy słoik. 



Zalać ciepłą wodą do poziomu 1-2 cm od pokrywki. 



Wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką ok. 15-20 minut od zagotowania się wody. Po wyznaczonym czasie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia. Kompot z wiśni na zimę przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, np. w piwnicy lub w spiżarce. 
Po otwarciu słoika, jeśli kompot z wiśni jest zbyt mocny, można rozcieńczyć go wodą. 

Wskazówka!
Wiśnie z kompotu można zjeść lub wykorzystać np. do przygotowania ciast lub deserów.

TU MOŻESZ WYDRUKOWAĆ ETYKIETY NA SŁOIKI:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger