Kompot wiśniowy na zimę
Kompot z wiśni na zimę
Kompot z wiśni to smak lata. W tym roku drzewa uginają się pod ciężarem tych owoców. Kończy się sezon na truskawki, a więc czas na wiśnie. Czy warto zamknąć je w słoikach? Otóż warto, kompot z wiśni ma swój niepowtarzalny cierpki smak z odrobiną słodyczy. To właśnie sprawia, że napój nie potęguje pragnienia. Nie należy go jednak dosładzać zbyt dużą ilością cukru, ponieważ wtedy nie będzie już tak zdrowy i orzeźwiający.
Czy kompot z wiśni jest zdrowy?
W tych czerwonych kulkach znajdują się witaminy A i C, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki nim poprawisz także kondycję swojej skóry. Bogactwo antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób. Te owoce działają także przeciwzapalnie, co pozytywnie wpływa między innymi na kondycję mięśni i stawów. Są również bogate w błonnik, więc korzystnie działają na proces trawienny.
SKŁADNIKI na 1 słoik 900ml:
- 3/4 słoika wiśni
- 5 łyżek cukru
- ciepła woda do 1-2 cm od pokrywki słoika
WYKONANIE:
Wiśnie przebrać, umyć, osuszyć. Wydrylować wiśnie ręcznie lub w maszynce. Nałożyć owoce do wyparzonych litrowych słoików, do 2/3 wysokości,
dodać 5 łyżek cukru na każdy słoik.
Zalać ciepłą wodą do poziomu 1-2 cm od pokrywki.
Wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką ok. 15-20 minut od zagotowania się wody. Po wyznaczonym czasie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia. Kompot z wiśni na zimę przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, np. w piwnicy lub w spiżarce.
Po otwarciu słoika, jeśli kompot z wiśni jest zbyt mocny, można rozcieńczyć go wodą.
Po otwarciu słoika, jeśli kompot z wiśni jest zbyt mocny, można rozcieńczyć go wodą.
Wskazówka!
Wiśnie z kompotu można zjeść lub wykorzystać np. do przygotowania ciast lub deserów.
Wiśnie z kompotu można zjeść lub wykorzystać np. do przygotowania ciast lub deserów.
TU MOŻESZ WYDRUKOWAĆ ETYKIETY NA SŁOIKI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz