Lemoniada cytrynowo - miętowa... nasza ulubiona
Lemoniada cytrynowo - miętowa... nasza ulubiona
Latem bywają takie dni, kiedy czego byśmy się nie napili to i tak dalej odczuwamy pragnienie. Wtedy właśnie idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju lemoniady. Tą kultową jest oczywiście lemoniada cytrynowa z solidną ilością świeżej mięty. Ja swoją miętę zrywam w ogrodzie, gdzie mam ich nawet kilka rodzajów: omszoną, pieprzową, jabłkową, ananasową, czekoladową, mojito oraz truskawkową. Musicie wierzyć mi na słowo, że smak każdej z nich jest wyraźnie wyczuwalny. Polecam spróbować!
Lemoniada cytrynowo - miętowa to doskonałe źródło witaminy C, pochodzącej z cytryn i limonek, natomiast mięta wpływa korzystnie na procesy trawienne.
SKŁADNIKI:
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 1/3 szkl. cukru lub więcej (zależy czy lubimy bardziej czy mniej słodką lemoniadę)
- spora garść świeżej mięty
- 1L wody niegazowanej
- 10 kostek lodu
WYKONANIE:
Cytryny i limonkę dokładnie umyć. Do naczynia miksującego np. blendera kielichowego włożyć cytryny pokrojone na ćwiartki i limonkę przekrojoną na pół. Włożyć gałązki mięty (ja daję jej naprawdę sporo).
Wsypać cukier, wlać 1/2 litra wody i bardzo drobno zmiksować.
Dolać pozostałe 1/2 litra wody. Krótko zmiksować.
Zawartość blendera przecedzić przez bardzo gęste sitko.
Powstałą lemoniadę przelać do dzbanka i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem kostek lodu.
Ta wersja lemoniady cytrynowo - miętowej jest naszą ulubioną. Nie tylko cytryny i mięta robią w niej całą robotę, ale także dodanie limonki powoduje, że nasza lemoniada ma wyjątkowo pyszny, cytrusowy smak. Zmiksowanie owoców ze skórą powoduje, że lemoniada jest jeszcze wyraźniej orzeźwiająca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz