×

Lemoniada cytrynowo - miętowa... nasza ulubiona



Lemoniada cytrynowo - miętowa... nasza ulubiona


Latem bywają takie dni, kiedy czego byśmy się nie napili to i tak dalej odczuwamy pragnienie. Wtedy właśnie idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju lemoniady. Tą kultową jest oczywiście lemoniada cytrynowa z solidną ilością świeżej mięty. Ja swoją miętę zrywam w ogrodzie, gdzie mam ich nawet kilka rodzajów: omszoną, pieprzową, jabłkową, ananasową, czekoladową, mojito oraz truskawkową. Musicie wierzyć mi na słowo, że smak każdej z nich jest wyraźnie wyczuwalny. Polecam spróbować!

Lemoniada cytrynowo - miętowa to doskonałe źródło witaminy C, pochodzącej z cytryn i limonek, natomiast mięta wpływa korzystnie na procesy trawienne.






  SKŁADNIKI:  
  • 2 cytryny
  • limonka
  • 1/3 szkl. cukru lub więcej (zależy czy lubimy bardziej czy mniej słodką lemoniadę)
  • spora garść świeżej mięty
  • 1L wody niegazowanej
  • 10 kostek lodu




  WYKONANIE:  

Cytryny i limonkę dokładnie umyć. Do naczynia miksującego np. blendera kielichowego włożyć cytryny pokrojone na ćwiartki i limonkę przekrojoną na pół. Włożyć gałązki mięty (ja daję jej naprawdę sporo). 





Wsypać cukier, wlać 1/2 litra wody i bardzo drobno zmiksować.





Dolać pozostałe 1/2 litra wody. Krótko zmiksować.




Zawartość blendera przecedzić przez bardzo gęste sitko. 





Powstałą lemoniadę przelać do dzbanka i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem kostek lodu. 

Ta wersja lemoniady cytrynowo - miętowej jest naszą ulubioną. Nie tylko cytryny i mięta robią w niej całą robotę, ale także dodanie limonki powoduje, że nasza lemoniada ma wyjątkowo pyszny, cytrusowy smak. Zmiksowanie owoców ze skórą  powoduje, że lemoniada jest jeszcze wyraźniej orzeźwiająca.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger