Lemoniada porzeczkowa z wanilią i sokiem pomarańczowym - baza do drinków
Lemoniada porzeczkowa z wanilią i sokiem pomarańczowym
- baza do drinków
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną lemoniadę porzeczkową. Przygotowanie jej zajmuje chwilkę czasu, ale warto, ponieważ skutecznie gasi pragnienie w upalny dzień. Lemoniadę najlepiej zrobić wieczorem, przez noc schłodzić w lodówce i następnego dnia podawać z kostkami lodu i listkami mięty lub werbeny cytrynowej. Lemoniada porzeczkowa z sokiem pomarańczowym jest doskonałą bazą do drinków, sprawdzi się więc na rodzinne przyjęcia w ogrodzie i przyjacielskie spotkania. Polecam! A jaki jest Wasz ulubiony letni napój?
SKŁADNIKI:
- syrop cukrowy: 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki cukru
- wanilia: np. 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 g czerwonych porzeczek
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
DO PODANIA:
- zimna woda mineralna do rozcieńczania
- lód
- półplasterki limonki lub cytryny lub pomarańczy
- listki mięty
WYKONANIE:
W rondelku zagotować cukier z wodą i wanilią, gotować jeszcze przez 3 minuty, odstawić z ognia i ostudzić.
Porzeczki (całe grona) opłukać i krótko zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko, docisnąć łyżką miąższ i przetrzeć go, wyrzucić resztki zgromadzone na sitku.
Połączyć sok z porzeczek z sokiem z pomarańczy i syropem cukrowym, schłodzić w lodówce.
Nalewać syrop do połowy szklanek, wrzucić cytrynę/limonkę lub pomarańczę, dodać poszarpaną miętę, uzupełnić zimną wodą i lodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz