×

Pałki kurczaka pieczone z warzywami



Kurczak pieczony z warzywami


Przepis na udka z kurczaka pieczone w piekarniku razem z warzywami, to pomysł na szybki i pyszny obiad, np. dla zapracowanych. Sprawdzi się zarówno na co dzień, ale i na bardziej uroczysty posiłek. Pieczona skórka kurczaka i kolorowe warzywa na pewno przypadną do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. To danie jest samowystarczalne, łączy bowiem mięsko i warzywa w jednym, nie potrzeba już nic więcej. Moja rodzinka bardzo je lubi, dlatego też często gości na naszym stole, tym bardziej latem, kiedy w ogrodzie rosną młode warzywa... słodkie i aromatyczne.




  SKŁADNIKI:  

  • 10 pałek z kurczaka (lub udek)
  • 2 średnie marchewki i pietruszki
  • 1 średni buraczek
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • nać selera (opcjonalnie)
  • dowolna przyprawa do kurczaka, u mnie nasza ulubiona, kupowana na bazarkach lub na stronie internetowej: 




  WYKONANIE:  

Zacząć od przygotowania warzyw. Marchewki, pietruszki oraz buraczka umyć i obrać.  Ja wykorzystałam warzywa z ogrodu, które o tej porze roku nie są zbyt duże, ale cieszymy się, że... już są, takie młodziutkie... aż słodkie. Były małe więc przygotowanie ich do pieczenia zajęło mi nieco więcej czasu, ale naprawdę warto.




Ziemniaki także obieramy i myjemy. Warzywa kroimy na mniejsze części, ale nie drobno. To mają kawałki, które można swobodnie nabić na widelec i się nie rozpadną, np. ziemniaka i buraki można pokroić wzdłuż na ćwiartki, a marchewki i pietruszki przekroić na pół lub na 3 części. Ja z moimi marchewkami i pietruszkami nic nie musiałam robić, bo takie były małe. 




Pałki z kurczaka umyć i przyprawić. 




W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa i kurczaka.





Można też powkładać gałązki natki selera. Dodadzą daniu jeszcze więcej aromatu.




Kurczaka i warzywa podlać wodą, mniej więcej do połowy naczynia, albo i ciut więcej, ponieważ warzywa aby były miękkie potrzebują wody.





Danie piec w piekarniku (góra/dół) w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 1 1/2 godziny. 

Wskazówka!
W trakcie pieczenia dobrze jest zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego i powstałym płynem podlać kurczaka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger