×

Puszysty deser truskawkowy


Puszysty deser truskawkowy

 

Puszysty deser truskawkowy bez pieczenia robi się błyskawicznie. Jest przy tym lekki, owocowy, kremowy – idealny na rodzinne spotkania oraz gdy masz ochotę na coś słodkiego. Zrób go w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najpyszniejsze a nie pożałujesz! 




  SKŁADNIKI:  
  • 500 g świeżych truskawek (mogą być też maliny, borówki, jagody)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30–36%
  • 250 g serka mascarpone lub twarożku śmietankowego
  • 3–4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 250 ml wody)
  • listki melisy lub mięty do dekoracji
  • dowolna konfitura do dekoracji

  DODATKOWO:  
  • opcjonalnie między warstwy można dodać pokruszone bezy lub herbatniki 



  SKŁADNIKI:  

Truskawki umyć i osuszyć. Większość pokroić w kostkę, a kilka zostawić do dekoracji (np. połówki lub plasterki). Ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. 



Dodać mascarpone i krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką, aż masa będzie gładka i jednolita. 



Wskazówka!
Aby krem był wyjątkowo puszysty i stabilny, śmietanka i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone przed ubijaniem – najlepiej prosto z lodówki.



Jeśli użyjecie galaretki tak jak ja, dodać lekko tężejącą (nie płynną!) do masy i szybko wymieszać. 



Wmieszać pokrojone truskawki do kremu, delikatnie łącząc je z masą. 



Przełożyć deser do pucharków, szklanek lub jednej dużej misy. 



Udekorować resztą truskawek na wierzchu, listkami melisy lub mięty oraz kleksikiem, np. konfitury truskawkowej. Schłodzić w lodówce przez minimum 1–2 godziny przed podaniem.



Ten deser najlepiej smakuje schłodzony i świeży, ale można go też przygotować z wyprzedzeniem. Podawać schłodzony – najlepiej minimum 1 godzinę po przygotowaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger