Puszysty deser truskawkowy
Puszysty deser truskawkowy
Puszysty deser truskawkowy bez pieczenia robi się błyskawicznie. Jest przy tym lekki, owocowy, kremowy – idealny na rodzinne spotkania oraz gdy masz ochotę na coś słodkiego. Zrób go w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najpyszniejsze a nie pożałujesz!
- 500 g świeżych truskawek (mogą być też maliny, borówki, jagody)
- 400 ml śmietanki kremówki 30–36%
- 250 g serka mascarpone lub twarożku śmietankowego
- 3–4 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 250 ml wody)
- listki melisy lub mięty do dekoracji
- dowolna konfitura do dekoracji
Truskawki umyć i osuszyć. Większość pokroić w kostkę, a kilka zostawić do dekoracji (np. połówki lub plasterki). Ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.
Dodać mascarpone i krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką, aż masa będzie gładka i jednolita.
Aby krem był wyjątkowo puszysty i stabilny, śmietanka i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone przed ubijaniem – najlepiej prosto z lodówki.
Jeśli użyjecie galaretki tak jak ja, dodać lekko tężejącą (nie płynną!) do masy i szybko wymieszać.
Wmieszać pokrojone truskawki do kremu, delikatnie łącząc je z masą.
Przełożyć deser do pucharków, szklanek lub jednej dużej misy.
Udekorować resztą truskawek na wierzchu, listkami melisy lub mięty oraz kleksikiem, np. konfitury truskawkowej. Schłodzić w lodówce przez minimum 1–2 godziny przed podaniem.
Ten deser najlepiej smakuje schłodzony i świeży, ale można go też przygotować z wyprzedzeniem. Podawać schłodzony – najlepiej minimum 1 godzinę po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz