×

Pudding z CHIA i mango


Pudding z CHIA i mango


Pudding z CHIA i mango jest zdrowy, niskokaloryczny, wręcz idealny kiedy chcemy zjeść coś słodkiego. Może stanowić orzeźwiające śniadanie albo pyszny deser. Możecie też zabrać go ze sobą, np. do pracy w formie lunchboxa w odpowiednim pojemniku. Dostarczy energii, a do tego będzie smakował znakomicie. Spróbujcie sami!


Zalety chia (szałwii hiszpańskiej)

Nasiona chia, o których wszędzie teraz głośno i które stały się modne, to nasiona szałwii hiszpańskiej. Te małe ziarenka mają super moc, są bogate w witaminy, minerały, błonnik i białko, a do tego dodają energii, mocy i siły. Mają jedną fajną właściwość: pęcznieją, absorbując płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka, a pęcznieją aż dziewięciokrotnie. W smaku neutralne, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone. Chłonąc płyn zmieniają się w galaretkę, dlatego są idealne do przygotowania puddingu, ale można je też dodawać do koktajli, zagęszczą ich konsystencję.
Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (lepszym niż łosoś), dlatego nie należy ich zbytnio podgrzewać (stracą właściwości). Zawierają również sporo białka (aż 91 ze 100 aminokwasów), wapnia (więcej niż mleko) oraz dużo minerałów  takich jak magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk. Dobrze tolerowana dzienna dawka to około 




  SKŁADNIKI na 1 szklankę 250ml: 
  • ok.150ml mleka (może być zwykłe, kokosowe, migdałowe, ryżowe lub sojowe)
  • 3 łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • syrop klonowy do smaku
  • 1 dojrzałe mango lub maliny, borówki, truskawki

  DO DEKORACJI:  
  • dowolne owoce
  • mięta



 WYKONANIE: 

Ja zazwyczaj przygotowuję pudding na 3 szklanki,  ponieważ mam tylu domowników. Do każdej szklanki o pojemności 250ml wlać 150ml (ok. 3/4 szklanki) dowolnego mleka. Wsypać po 3 łyżeczki lub 3 łyżki nasion chia. Ich ilość zależy od tego jak gęsty pudding chcemy uzyskać. My lubimy, kiedy pudding nie jest zbyt gęsty, więc wsypuję 3 łyżeczki.

Wskazówka!
Deser z nasionami chia powinien mieć konsystencję budyniu. Robiąc go pierwszy raz warto zwrócić uwagę ile chia dokładnie wsypujemy. Jeżeli pudding będzie zbyt gęsty, to następnym razem zmieńcie nieco proporcje składników, czyli albo dodajcie mniej chia, albo dolejcie więcej mleka.


 Wlać syrop klonowy do smaku. Pudding wymieszać. Czynność tę powtórzyć kilkakrotnie  w ciągu ok. 30 minut aby składniki się dobrze połączyły, po czym wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia zacząć od przygotowania musu z mango. 

Wskazówka!
Do puddingu można wykorzystać mus z wielu owoców, np. z truskawek, borówek czy malin. Zamiast nich można też wykorzystać wykorzystać nie za gęsty dżem, konfiturę lub frużelinę.

Dojrzały owoc mango obrać i pozbawić pestki. Pokrojonego na mniejsze części wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus (tak samo postępujemy z innymi owocami). 



Pudding wyjąć z lodówki i na wierzch wyłożyć przygotowany mus. Przy gęstszym puddingu mus ładnie rozłoży się płasko na jego wierzchu. U mnie przez to, że pudding był rzadszy to mus częściowo się w nim zatopił. Jednak to wcale nie wpływa na jego wyjątkowy smak.



Dodatkowo wierzch puddingów udekorować dowolnymi owocami i listkami mięty.
Wskazówka!
Napęczniałe chia można przetrzymać w lodówce 2 do 3 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger