Delikatny kurczak pachnący curry w lekkim sosie z porem i śmietanką
Delikatny kurczak pachnący curry w lekkim sosie z porem i śmietanką
Przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka, który idealnie komponuje się z przygotowaniu, ale również pełen smaku. Delikatność kurczaka w połączeniu z kremowym sosem porowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które możesz szybko przygotować, gdy nie masz dużo czasu, a chcesz zaskoczyć rodzinę czymś wyjątkowym. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek, który zadowoli każdego. Świetnie komponuje się z ryżem, kaszą jaglaną, makronem, a także puree ziemniaczanym.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić na ukos w małe fileciki. Rozklepać delikatnie i oprószyć solą, pieprzem i curry z dwóch stron. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i obsmażać partiami na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na rumiany kolor z obu stron.
Zdjąć mięso na talerz, a na patelni roztopić łyżkę masła. Białą część z dużego pora pokroić w półkrążki, 2 marchewki zetrzeć na tarce na grube wiórki.
Warzywa dodać na patelnię do masła i zeszklić przez kilka minut.
Zalać ok. 500 ml bulionu, ja użyłam warzywnego, który sama przygotowuję z przepisu poniżej:
Następnie warzywa na patelni doprawić odrobiną soli, dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Wymieszać i dodać na patelnię mięso. Dusić całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.
Po tym czasie dodać 50 ml śmietanki 30% i dusić kolejne 5-10 min.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypać drobno pokrojoną natką.












Brak komentarzy:
Prześlij komentarz