×

Delikatny kurczak pachnący curry w lekkim sosie z porem i śmietanką



Delikatny kurczak pachnący curry w lekkim sosie z porem i śmietanką


Przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka, który idealnie komponuje się z przygotowaniu, ale również pełen smaku. Delikatność kurczaka w połączeniu z kremowym sosem porowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które możesz szybko przygotować, gdy nie masz dużo czasu, a chcesz zaskoczyć rodzinę czymś wyjątkowym. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek, który zadowoli każdego. Świetnie komponuje się z ryżem, kaszą jaglaną, makronem, a także puree ziemniaczanym. 


  SKŁADNIKI: 
  • 800g piersi z kurczaka
  • olej
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • masło
  • 2 marchewki
  • biała część dużego pora
  • 500ml bulionu
  • 50ml śmietanki 30%
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki




  SKŁADNIKI: 

Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić na ukos w małe fileciki. Rozklepać delikatnie i oprószyć solą, pieprzem i curry z dwóch stron. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i obsmażać partiami na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na rumiany kolor z obu stron. 





Zdjąć mięso na talerz, a na patelni roztopić łyżkę masła. Białą część z dużego pora pokroić w półkrążki, 2 marchewki zetrzeć na tarce na grube wiórki. 




Warzywa dodać na patelnię do masła i zeszklić przez kilka minut. 




Zalać ok. 500 ml bulionu, ja użyłam warzywnego, który sama przygotowuję z przepisu poniżej:

 
Następnie warzywa na patelni doprawić odrobiną soli, dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe. 





Wymieszać i dodać na patelnię mięso. Dusić całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. 




Po tym czasie dodać 50 ml śmietanki 30% i dusić kolejne 5-10 min. 




Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypać drobno pokrojoną natką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger