Konfitura z borówki brusznicy i gruszek do mięs (i nie tylko)
Konfitura z borówki brusznicy i gruszek
do mięs (i nie tylko!)
Domowe przetwory z borówki czerwonej mają niepowtarzalny smak, którego nie znajdziesz w sklepowych słoiczkach. Konfitura z borówki brusznicy i gruszek ma smaczny, lekko kwaśny smak. Dlatego też jest doskonałym dodatkiem do wytrawnych serów, mięs i pasztetów, w tym smażonego camemberta czy grillowanego oscypka oraz pikantnych sosów. Z dojrzałych owoców można przygotować całą gamę przetworów – od konfitur i dżemów, naparów, nalewek, kompotów, syropów przez soki, aż po aromatyczne galaretki. Borówka będzie też idealnie smakować jako dodatek do obiadu, kolacji lub do posmarowania kanapki. Wypróbuj sprawdzony przepis i przygotuj pyszne domowe przetwory w Twojej kuchni.
- 1 litr owoców borówki brusznicy (leśnej)
- 2 gruszki
- 40 dkg cukru (ok. 2 szklanek)
- 2 łyżki wody
Borówkę brusznicę przebrać i przelać na sicie wrzącą wodą. Gruszki obrać i pozbawić pestek, pokroić w grubą kostkę lub wzdłuż na ósemki. Ja miałam małe gruszki - spady w własnego sadu, które nie były zbyt duże, dlatego pokroiłam je wzdłuż.
Następnie gruszki skropić sokiem z cytryny, aby nie czerniały.
Zasypać połową cukru i przesmażyć na małym ogniu ok 10 minut.
Brusznicę wsypać do osobnego garnka, dodać 2 łyżki wody i resztę cukru.
Smażyć na małym ogniu ok 1,5 godziny. Na koniec dodać gruszki i podsmażyć jeszcze ok 10 min.
Czas smażenia należy kontrolować w zależności od stopnia dojrzałości owoców, w gotowym przetworze powinny być wyczuwalne całe owoce brusznicy i kawałki gruszek.
Gdy wytworzy nam się zbyt dużo soku, to możemy go zlać do słoiczków i butelek i mamy dodatkowo sok na zimę. Wspaniały przy grypie i przeziębieniu.
Gorącą masę przełożyć do czystych słoików, zakręcić i od razu pozostawić do góry dnem do ostygnięcia. Można też pasteryzować 15 minut.
TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY NA SŁOICZKI:
https://sielskagosia.blogspot.com/2025/08/borowki-lesne-z-gruszkami-etykiety-na.html
Zalety borówki brusznicy (leśnej)
Borówka czerwona, znana też jako brusznica, to owoc, który od wieków gości zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Te drobne, czerwone jagody kryją w sobie moc zdrowotnych właściwości – wspierają trawienie, działają antyseptycznie i oczyszczająco oraz wspierają odchudzanie. Borówka przyda się szczególnie w infekcjach dróg moczowych, ale jej zastosowanie jest o wiele szersze. Obecnie do celów kulinarnych używa się zarówno liście jak i owoce brusznicy. Liście zrywa się wiosną (kwiecień, maj) lub jesienią ( wrzesień i początek października) i poddaje suszeniu. Owoce zbiera się pod koniec lata (w sierpniu) i z początkiem jesieni. Początkowo są białokremowe, w miarę dojrzewania czerwienieją. W południowej części Polski często zdarza się, że roślina kwitnie i ma owoce po raz drugi: w październiku, a nawet w listopadzie. Późne owoce są mniejsze i trwalsze. Stosowane są jako konserwant, który wydłuża trwałość żywności, gdyż zawierają naturalny kwas benzoesowy (występujący pod nazwą E210). Ale to niejedyna zaleta owoców czerwonej borówki. Zawarte w nich polifenole wpływają korzystnie na trawienie tłuszczu. Dlatego ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie i pozwala utrzymać właściwą masę ciała.
Borówka brusznica – co to za roślina ?
Borówka brusznica, zwana też borówką czerwoną jest niewysoką krzewinką porastającą głównie lasy i wrzosowiska. Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Europie i Azji. Liście borówki są owalne, ciemnozielone i błyszczące. Kwiaty, zebrane na końcu pędów w kwiatostany mają kolor biały lub różowy. Borówka brusznica bardzo często mylona jest z żurawiną. Nic dziwnego, w końcu jest z nią spokrewniona, podobnie jak borówka czarna i jagoda. Po zebraniu, owoce należy dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli nie będą od razu zużyte, można je zamrozić. Dzięki wysokiej zawartości kwasu benzoesowego, który jest konserwantem, owoce można przechowywać przez dłuższy czas.













Brak komentarzy:
Prześlij komentarz