Leczo z fasolki szparagowej
Leczo z fasolki szparagowej
Gdy nadchodzi lato nasze kuchnie zapełniają się przysmakami prosto z ogrodu, min. długo wyczekiwaną fasolkę szparagową. Kusi nas swymi kolorami: żółtym, zielonym i fioletowym. Tak, tak fioletowym, wysiewam ją co roku specjalnie dla tego koloru, mimo iż po gotowaniu zmienia kolor na zielony. Jednak kiedy rośnie, rodzina i znajomi zawsze oglądają ją z zaciekawieniem. Ponadto fasolka jest niskokaloryczna, bo 100g fasolki szparagowej ma zaledwie 32 kcal! Dziś mam dla Was przepis, który doskonale wpisuje się w sezonowe trendy i pozwoli Wam delektować się smakiem lata na talerzu. Leczo z fasolki szparagowej to połączenie aromatycznych warzyw i wyrazistych przypraw, a wszystko to w jednym garnku, jako samodzielne danie gotowe do zaserwowania na rodzinny obiad czy wspólną kolację z przyjaciółmi.
- pół kilograma obranej i umytej fasolki szparagowej
- 3 marchewki
- 5 lasek kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula
- 2 papryki czerwone, można pomieszać różne kolory
- 1-2l wody lub bulionu
- sól, pieprz do smaku
- czosnek niedźwiedzi do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- przecier pomidorowy
- olej
- cukinia (opcjonalnie)
Leczo doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Podawać jako samodzielne danie.
Danie można mrozić i przechowywać 6-8 tygodni, dłużej może zacząć tracić na wyrazistości smaku, ale około 3 miesiące to powszechny termin dla tego typu dań. Aby zapewnić najlepszą jakość, należy je odpowiednio przygotować do mrożenia, a po wyjęciu i rozmrożeniu nie należy go ponownie zamrażać.
Jak mrozić leczo ?
Porcjuj: Zamroź danie w porcjach, na przykład w szczelnych pojemnikach lub woreczkach.
Opisz: Podpisz pojemniki datą zamrożenia, aby wiedzieć, jak długo leczo jest w zamrażarce.
Rozmrażaj: Gdy chcesz zjeść leczo, rozmroź je w lodówce i odgrzej.















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz