×

Leczo z fasolki szparagowej


 Leczo z fasolki szparagowej


Gdy nadchodzi lato nasze kuchnie zapełniają się przysmakami prosto z ogrodu, min. długo wyczekiwaną fasolkę szparagową. Kusi nas swymi kolorami: żółtym, zielonym i fioletowym. Tak, tak fioletowym, wysiewam ją co roku specjalnie dla tego koloru, mimo iż po gotowaniu zmienia kolor na zielony. Jednak kiedy rośnie, rodzina i znajomi zawsze oglądają ją z zaciekawieniem. Ponadto fasolka jest niskokaloryczna, bo 100g fasolki szparagowej ma zaledwie 32 kcal! Dziś mam dla Was przepis, który doskonale wpisuje się w sezonowe trendy i pozwoli Wam delektować się smakiem lata na talerzu. Leczo z fasolki szparagowej to połączenie aromatycznych warzyw i wyrazistych przypraw, a wszystko to w jednym garnku, jako samodzielne danie gotowe do zaserwowania na rodzinny obiad czy wspólną kolację z przyjaciółmi.



  SKŁADNIKI :  

  • pół kilograma obranej i umytej fasolki szparagowej
  • 3 marchewki
  • 5 lasek kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki czerwone, można pomieszać różne kolory
  • 1-2l wody lub bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek niedźwiedzi do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • przecier pomidorowy
  • olej
  • cukinia (opcjonalnie)



  WYKONANIE:  

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią obraną i pokrojoną w kostkę lub półplastreki cebulę. Smażyć tak długo aż delikatnie się zeszkli. 




Papryki umyć, oczyścić z nasion, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w wąskie paseczki. Dorzuć do cebuli. 




Marchewki umyć i pokroić w kostkę lub cienkie plasterki, a większe w półplasterki, wrzucić na patelnię i wszystko wymieszać.



Fasolkę umyć, odłamać lub odciąć oba końce każdego strąka. Następnie, jeśli fasolka jest starsza lub pojawia się na niej łykowate włókno przy złączeniu połówek, delikatnie je usunąć, ciągnąc w dół od końcówki. Na koniec, przekroić każdy strąk na 2 części. Kiełbasę pokroić półplasterki. Fasolkę z kiełbaską dodać do warzyw na patelni.





Dodać wodę lub bulion, tyle by zakryć wszystkie składniki w garnku, gotować pod przykryciem. 




Ja używam gotowego bulionu, który szykuję wcześniej i trzymam w słoiczkach w lodówce, dodaję go bezpośrednio do garnka i dolewam odpowiednią ilość wody.





Następnie dodać ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego i łyżeczką ziół prowansalskich.




Kiedy fasolka stanie się miękka ale ciągle al dente dodać przecier pomidorowy. Do leczo z fasolki szparagowej można dodać też cukinię pokrojoną w niedużą kostkę. 

Wskazówka!
Jeżeli lubicie by była jędrna dodajcie ją na koniec. Jeżeli chcecie aby się rozgotowała i dodała gęstości dodajcie ją na początku razem z innymi składnikami.



Leczo doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Podawać jako samodzielne danie.



Wskazówka!
Danie można mrozić i przechowywać 6-8 tygodni, dłużej może zacząć tracić na wyrazistości smaku, ale około 3 miesiące to powszechny termin dla tego typu dań. Aby zapewnić najlepszą jakość, należy je odpowiednio przygotować do mrożenia, a po wyjęciu i rozmrożeniu nie należy go ponownie zamrażać. 


Jak mrozić leczo ?

Przygotuj: Upewnij się, że leczo jest dobrze ugotowane i ostygnięte. 
Porcjuj: Zamroź danie w porcjach, na przykład w szczelnych pojemnikach lub woreczkach. 
Opisz: Podpisz pojemniki datą zamrożenia, aby wiedzieć, jak długo leczo jest w zamrażarce. 
Rozmrażaj: Gdy chcesz zjeść leczo, rozmroź je w lodówce i odgrzej. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger