×

Karkówka pieczona w plastrach...bardzo prosta


Karkówka pieczona w plastrach

Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM


Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Znudziły Ci się tradycyjne kotlety na niedzielny obiad? Ta soczysta karkówka z piekarnika to naprawdę pyszna propozycja, która jest mało czasochłonna i pracochłonna. Mięsko jest soczyste, lekko zrumienione i pachnie czosnkiem oraz rozmarynem. Najlepiej smakuje na ciepło wraz z ziemniakami i surówką. 


  SKŁADNIKI:  

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki z oliwek extra vergine 
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 1/2 szklanki bulionu
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem




  WYKONANIE:  

Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. 



Na dno naczynia żaroodpornego wsypać 2/3 opakowania marchewki z groszkiem. 



Na nich ułożyć mięso tak, aby miejscami zachodziło na siebie, ale wcześniej każdy plaster doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą.

Wskazówka!

Mięso można wcześniej, np.:  kilka godzin albo przez cały dzień zamarynować w składnikach
 z przepisu, czyli w soli, pieprzu, winie, oliwie, rozmarynie i czosnku, ale nie jest to konieczne.

Na wierzchu mięsa wysypać pozostałą 1/3 opakowania marchewki z groszkiem, położyć listki rozmarynu oraz plasterki obranego czosnku.  



Wskazówka!
Aby obrać gałązkę rozmarynu, wystarczy pociągnąć palcami od góry do dołu, odrywając listki od zdrewniałej łodygi. W przypadku młodych, bardziej elastycznych gałązek można też po prostu palcami odchylić i oderwać małe igiełkowate listki od głównej gałązki, omijając grube, zdrewniałe pędy.

Mięso w naczyniu skropić sosem sojowym. 





Na dno naczynia wlać bulion. 







Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Przykryć folą aluminiową lub pokrywą z naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. 

Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 30 minut aż mięso się zrumieni.



Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewamy się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładamy karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger