Karkówka pieczona w plastrach...bardzo prosta
Karkówka pieczona w plastrach
Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Znudziły Ci się tradycyjne kotlety na niedzielny obiad? Ta soczysta karkówka z piekarnika to naprawdę pyszna propozycja, która jest mało czasochłonna i pracochłonna. Mięsko jest soczyste, lekko zrumienione i pachnie czosnkiem oraz rozmarynem. Najlepiej smakuje na ciepło wraz z ziemniakami i surówką.
SKŁADNIKI:
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki z oliwek extra vergine
- 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 szklanki bulionu
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypać 2/3 opakowania marchewki z groszkiem.
Na nich ułożyć mięso tak, aby miejscami zachodziło na siebie, ale wcześniej każdy plaster doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą.
Wskazówka!
z przepisu, czyli w soli, pieprzu, winie, oliwie, rozmarynie i czosnku, ale nie jest to konieczne.
Na wierzchu mięsa wysypać pozostałą 1/3 opakowania marchewki z groszkiem, położyć listki rozmarynu oraz plasterki obranego czosnku.
Aby obrać gałązkę rozmarynu, wystarczy pociągnąć palcami od góry do dołu, odrywając listki od zdrewniałej łodygi. W przypadku młodych, bardziej elastycznych gałązek można też po prostu palcami odchylić i oderwać małe igiełkowate listki od głównej gałązki, omijając grube, zdrewniałe pędy.
Na dno naczynia wlać bulion.
Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 30 minut aż mięso się zrumieni.
Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewamy się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładamy karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe. Smacznego!















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz